NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Ontdekkingstuin ’t Zandt

Ontdekkingstuin ’t Zandt

Pluk tussen de dieren copyrightEen natuurspeeltuin met een moestuin. Een warm welkom voor vogels en allerlei kriebelbeestjes. En natuurlijk een wilgenhut. Dat is de droom van Yanaika Beikes. Samen met een groep andere actieve dorpsbewoners in ’t Zandt, want een ontdekkingstuin sluit naadloos aan bij de dorpsvisie om van ’t Zandt een vitaal, vernieuwend, duurzaam en sociaal-maatschappelijk sterk dorp te maken. 

Bekijk hier een inspiratiefilmpje dat Yanaika samen met haar kinderen opnam.

Een tuin met een doordachte inrichting van natuurlijke materialen. Moestuin. Planten- en zaaibakken. Granengedeelte. Kruidenhoek. Smulhagen. Keien en stapstenen. Sluip-door-kruip-door-route. Zandbak. Pergola. Wilgenhut. Vlindertuin. Kikkerpoel. Nestkastje en insectenhotels.

Pedagogische waarde
Met de ontdekkingstuin maken we de leefwereld van de kinderen groter. We bieden een zinvol en leerzaam ontdekkingsklimaat. Optimaal speelplezier staat centraal, waarin  kinderen hun persoonlijke en sociale vaardigheden kunnen verbreden en verdiepen. VIES WORDEN MAG!

Educatieve waarde
De basisschool en de peuterspeelzaal kunnen de ontdekkingstuin opnemen in het (les)programma. De kinderen kunnen doe- en ontdeklessen krijgen.

Intergenerationele waarde
De intergenerationele mogelijkheden van de ontdekkingstuin kunnen de sociale cohesie in ’t Zandt bevorderen.  Er bestaat namelijk de mogelijkheid een volkstuintje te onderhouden. Zodat dorpsbewoners hun hobby kunnen uitoefenen en zich daardoor meer sociaal betrokken voelen bij het dorp. De brug tussen grote mensen, ervaren tuiniers, en kleine(re) mensen, onervaren tuiniers.

Financiering
De financiering van een creatief plan als de ontdekkingstuin willen we organiseren door subsidies en fondsen aan te vragen. En natuurlijk door te netwerken en de ontdekkingstuin ’t Zandt te presenteren bij verkiezingen (DuDo, Kern met Pit en natuurlijk De Pluk van de Petteflet Natuur- en Milieuprijs). Tevens willen we de kosten drukken om plaatselijke detailhandel en bedrijven aan te schrijven voor een helpende hand in natura. Dit alles heeft een positieve uitwerking op de betrokkenheid.

Uitvoering
De werkgroep wordt gevormd door dorpsbewoners. Alleenstaanden,  jonge ouders,  gepensioneerden, ervaren en onervaren tuiniers.  Eenieder met bruikbare kwaliteiten en connecties. De komende twee maanden zullen de subsidies en de fondsen aangevraagd worden om dit voorjaar de schep in de grond te zetten. We beginnen deze lente met de aanleg, echter zal de ontdekkingstuin wel met ons meegroeien en -bloeien. Zo zal er ieder seizoen, ieder jaar weer iets mooier en groter zijn. Wat de ontdekkingstuin bij elk bezoek een belevenis zal laten zijn.

Maar we kunnen het niet alleen. Er zijn vrijwilligers nodig om de ontdekkingstuin duurzaam te realiseren. Eenieder is welkom om te helpen bij de WERKGROEP, de START en de AANLEG van de ontdekkingstuin!

Er kunnen zogeheten “Ontdekkingstuin-werkdagen” georganiseerd worden. Iedereen is welkom om mee te genieten en mee te helpen om de ontdekkingstuin steeds mooier te maken. De kinderen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, buren, buurtgenoten en dorpsbewoners. Iedere week of af en toe. Ervaren of onervaren tuiniers. Er is voor ieder wat wil(d)s, er is altijd een klus die bij u/jou past. Onkruid en kweekgras wieden (dat houdt natuurlijk nooit op), zand kruien, timmerklussen, helpen met planten en inrichten. Ieder helpend handje wordt gewaardeerd!

Ga naar het stemformulier

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF