Noordelijke Zadenmarkt trekt 1500 bezoekers

5 april 2024

Noordelijke Zadenmarkt trekt 1500 bezoekers

De Noordelijke Zadenmarkt die zaterdag 30 maart plaatsvond op het Terra SuikerTerrein heeft 1.500 bezoekers getrokken. We kijken terug op een geslaagde editie!

Op de markt stonden lokale en ecologische zaden en planten centraal. ‘We hadden 25 kramen op het terrein staan waar een breed assortiment aan zaden, kruiden en voedselplanten te vinden was’, laat Harry Hummel van de organisatie weten. ‘Daarnaast waren er ook kramen met lokale eetwaren en boeken.’ De organisatie noemt de markt belangrijk. ‘Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Wij willen gebruik, kennis en behoud van historische en regionale zaden stimuleren ten behoeve van voedselzekerheid en -soevereiniteit.’

Bekijk hier het interview dat Harry Hummel, van Stichting Groninger Voedseltuin gaf aan OOG naar aanleiding van de Noordelijke Zadenmarkt:

tekst gaat verder onder de foto’s

Tags:

5 april 2024

Van oerprei tot honingbes

Om dit te stimuleren was er een tafel te vinden waar zaden geruild konden worden. ‘Op deze zadenruiltafel waren onder andere historische en regionale zaden als de oerprei, brave hendrik en honingbes te vinden.’ Ook werd er een Mini Bijbibliotheek geopend. In dit minibiebje kun je boeken, plantjes en zaden vinden die je kunt gebruiken voor een bij-vriendelijke tuin. De opening werd verricht door wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) en Monique Wijn, die voorzitter is van het Noordelijk Zadennetwerk.

Kneden van zaadbommen

Op het terrein werd daarnaast een gevarieerd programma aangeboden met lezingen over meerjarige groentes, natuurinclusieve landbouw, zadenregelgeving, het opstarten van een voedselbos en permacultuurtuin. En de handen konden uit de mouwen worden gestoken. Zo waren er workshops pesto maken, konden er zaadbommen worden gekneed en kon er naar wormen geluisterd worden.

Deze editie van de  Noordelijke Zadenmarkt is een initiatief van Het Noordelijk Zadennetwerk, Terra, Stichting Groninger Voedseltuinen en de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Versterking gezocht

Het Noordelijk Zadennetwerk is op zoek naar versterking! Wil jij een bijdrage leveren? Kijk dan eens op noordelijkzadennetwerk.nl voor meer informatie en stuur een mail naar info@noordelijkzadennetwerk.nl.

Tags:

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00