De Groene Zes van Groningen: Het Groninger Landschap, IVN, Landschapsbeheer Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
Lees hier onze visie
In Noord-Nederlands verband werkten we met andere organisaties ook aan een visie. De Kracht van het Noorden:
Meer over de Kracht van het Noorden
Ruimtelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zoals verstedelijking, intensivering van de landbouw en een hierop afgestemd waterbeheer hebben het Groningse landschap sterk verarmd. De natuur staat onder hoge druk, wat zichtbaar is door een sterke afname van onder meer het aantal insecten.
Natuurinclusief biedt kansen
In de visie zetten de organisaties in op een natuurinclusieve benadering. Natuur en landschap verdienen een volwaardige plek in het ruimtelijk beleid en zijn geen sluitpost. Maak keuzes, niet alles kan overal. Stel bij nieuwe ontwikkelingen randvoorwaarden op en benoem de kernkwaliteiten van het landschap.
Begin bij de bodem
Het landschap hoeft niet op slot. Integendeel; kiezen voor natuurinclusief creëert nieuwe kansen. Veranderen hoort bij het landschap. Het erkennen van het belang van de ondergrond – bodem, watersysteem en bodemleven – speelt hierin een belangrijke rol en voorkomt technologische ingrepen. Met natuur en landschap als bondgenoot, wordt meteen duidelijk waar mogelijkheden zijn voor slimme functiecombinaties en kansrijke oplossingen.
Denk aan een zonnepark in combinatie met waterberging of het koppelen van veenherstel aan natuurontwikkeling en versterking van de recreatieve waarde van het landschap. En bij natuurinclusieve landbouw helpt de natuur de landbouw. Een gezonde bodem, waarin regenwormen, schimmels en insecten leven, zorgt voor een hogere productie en beschermt gewassen tegen ziekten en plagen.
Geef natuur de ruimte
Elk landschap is uniek en bestaat uit een optelsom van geologie, bodem, cultuurhistorie, landgebruik, landschapselementen en biodiversiteit. Elke streek vraagt daarbij om een eigen aanpak. De organisaties willen dat de provincie de natuur veel meer de ruimte geeft, ook buiten de bestaande natuurterreinen. Met natuurvriendelijke oevers langs sloten en kanalen, bloemrijke bermen langs wegen en spoorlijnen en vogelakkers en bloemranden op het boerenland.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)