Volle zaal in Groninger Forum voor film ‘Oerboeren’ en college van Alex Datema

Oerboeren van het Westerkwartier met mini-college van Alex Datema

Volle zaal in het Groninger Forum

Op donderdagavond 9 juni werd de film Oerboeren van het Westerkwartier, die Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) maakten over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier, vertoond in het Groninger Forum in combinatie met een mini-college, stellingen en discussie. Zo’n 150 belangstellenden kwamen op de avond af.

12 juni 2022

Na een korte introductie door Jasper Tiemens en de film Oerboeren zelf, gaf Alex Datema een inspirerend college over de landbouwontwikkelingen in de recente geschiedenis. Alex Datema is zelf boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur.

Datema schetste een helder beeld van de problemen en het perspectief voor boeren in Nederland. De productie mag in een paar decennia enorm zijn toegenomen, het inkomen is nog steeds laag. Er zijn meer waardes die de boer kan leveren, maar die zal daar dan ook voor moet worden beloond. Biodiversiteit vergroten? Koolstofopslag in de bodem? Water vasthouden? Grondstof voor bouwmateriaal? Dit zijn ecosysteemdiensten die we belangrijk vinden, maar waar we de boer voor zullen moeten betalen. Hij hield het publiek ook een spiegel voor. Wat kopen jullie in de winkel?

Jasper Tiemens peilde aan de hand van prikkelende stellingen de reacties uit de zaal, en ging hierover verder in gesprek met Alex Datema. De discussie kwam goed op gang en de avond bleek aan de korte kant.

Bekijk de trailer en een kort interview met Jasper Tiemens bij RTV Noord

12 juni 2022

Vertoningen regelen en tentoonstelling Oerboeren
Zelf een vertoning regeling voor je vereniging of in je dorpshuis? Neem dan contact op met Jasper. Vanaf 2 juli is de film Oerboeren van het Westerkwartier te zien Museum in Wierdenland als onderdeel van de voorstelling KOE.

Meer berichten over Oerboeren van het Westerkwartier

Neem voor vragen contact op met Jasper

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr