KOE en Oerboeren in Museum Wierdenland

Tentoonstelling KOE in Museum Wierdenland

Koe en Oerboeren in Museum Wierdenland

Vanaf zaterdag 2 juli is in Museum Wierdenland de tentoonstelling ‘KOE’ te zien, over de schoonheid en geschiedenis van de koe. De vroegste wierdebewoners hielden meer dan 2500 jaar geleden al koeien. Sindsdien heeft de koe altijd een prominente plek ingenomen in het landschap en het boerenbedrijf van het Westerkwartier, waar vooral melkveehouders actief zijn. De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier maakt onderdeel uit van de tentoonstelling. Tevens interviewde Jasper Tiemens voor de tentoonstelling boeren van nu, over hun zoektocht naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.  

30 juni 2022

Kunst & archeologie

Met werk van onder meer Groninger Kunstkring De Ploeg (Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan van der Zee), romantische schilders (J.B. Tom, Hendrikus van de Sande Bakhuyzen) en Sjouke Heins. Daarnaast zijn er diverse archeologische vondsten van het rund en zelfs een volledig koeienskelet te zien.

Oerboeren van het Westerkwartier

Om een beeld te krijgen van de landbouw in de jaren 1950 en 1960 in het Westerkwartier, wordt de documentaire ‘Oerboeren van het Westerkwartier’ doorlopend vertoond. Deze is gemaakt door Jasper Tiemens (Natuur en Milieufederatie Groningen) en Tom Tieman (filmmaker). Zij interviewden hiervoor zeven ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.

Zoektocht naar natuurinclusieve bedrijfsvoering

Ook is er aandacht voor de zoektocht van boeren naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Bij natuurinclusieve landbouw produceren boeren voedsel en gewassen in harmonie met natuur en landschap. Jasper Tiemens interviewde hiervoor diverse boeren.

Oerboer Folkert Viersen opent de tentoonstelling

Op 1 juli opende Oerboer Folkert Viersen de tentoonstelling met het doorknippen van een ouderwets ‘pakjestouw’, en ook enkele andere oerboeren waren van de partij. Lees hier het interview met directeur van Museum Wierdenland Elise van Ditmars, Jasper Tiemens (NMG) en oerboer Jan Boerema. Hieronder een foto-impressie van de opening:

 

Meer berichten over Oerboeren

Neem voor vragen contact op met Jasper

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr