Menko voedt de Stad: een primeur in première

 

Menko voedt de stad: een primeur in première voor Boerderij Ommeland 

Boer Menko Oosterhuis van Boerderij Ommeland uit Thesinge heeft een missie: plantaardige eiwitten en gezond voedsel produceren, rechtstreeks voor inwoners van Groningen en met oog voor de natuur. Dit seizoen groeien er voor het eerst uien, bonen, erwten, peterselie, haver en lupine op zijn akkers. Samen met Jasper Tiemens (Natuur en Milieufederatie Groningen) en documentairemaker Tom Tieman brengt hij zijn zoektocht om de oogst bij de consument in Stad te krijgen in beeld. De korte documentaire Menko voedt de stad gaat eind 2024 in première in combinatie met een mooi programma.

22 juli 2024

Minder kilometers van boerderij naar bord: het klinkt zo logisch. Maar hoe krijg je voedsel dat op een steenworp afstand van de Martinitoren wordt geproduceerd eigenlijk bij de consument in Stad? En welke producten vallen dan het meest in de smaak? Dit jaar teelt akkerbouwer Menko Oosterhuis voor het eerst voedselgewassen bestemd voor de consument. 

Aanpak en afwegingen 

Documentairemaker Tom Tieman volgt Menko terwijl hij onderzoekt hoe hij die lokale afzet het beste kan aanpakken. Waar kan hij met z’n producten terecht? Met wie kan hij samenwerken? En natuurlijk kijken we mee op het land. Tieman volgt de boer gedurende het groeiseizoen, waarin hij onder andere te maken krijgt met perioden van zowel droogte als aanhoudende regen. Ook komen de afwegingen in beeld die Menko hierdoor moet maken om zijn gewassen goed te laten groeien, mét oog voor de natuur.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Menko op het land na hevige regenval

Samenwerking Stad & Ommeland 

Naast lokale afzet zoekt Menko ook nadrukkelijk de verbinding met omwonenden en inwoners uit Stad. Maar ook met belanghebbenden en andere boeren om mee samen te werken en kennis uit te wisselen. Ze zijn welkom op het erf en op het land tijdens excursies en bijeenkomsten.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Excursie over het land van Boerderij Ommeland tijdens de Week van de Biodiversiteit

 

Boer&Buur met Natuur

Oosterhuis ontvangt begeleiding en hulp vanuit het landelijke programma ‘Boer&Buur met Natuur’. Jasper Tiemens, projectleider bij de Natuur en Milieufederatie Groningen:

‘Toen we Menko leerden kennen, begrepen we direct zijn dilemma. Het gaat om grote hoeveelheden en niet om een stalletje bij de weg. Dat hij een reguliere boer is met interesse in lokale afzet en natuurlijke processen is extra interessant voor andere reguliere boeren. Hopelijk kan hij hen inspireren door te laten zien hoe hij verbinding probeert te leggen in een voedselsysteem waarbij de consument gescheiden is van de producent.’

Eiwitgewassen 

‘Met ‘Boer&Buur met Natuur’ kunnen we hem daarbij helpen en de connectie leggen met initiatieven in het hele land. Met de interesse vanuit de gemeente Groningen voor eiwitgewassen, ziet Menko door de bonen en erwten die hij teelt tevens een mooie kans om bij te dragen aan het lokale voedselsysteem.’ 

Meer informatie 

Tom Tieman en Jasper Tiemens werkten al vaker samen. In 2022 verscheen de documentaire Oerboeren van het Westerkwartier, waarvoor zij zeven hoogbejaarde boeren interviewden over de landbouw van weleer. Ook maakten zij in 2020 een serie korte video’s waarin boeren rondom de stad Groningen werden geïnterviewd over een klimaatbestendige bedrijfsvoering. 

Menko voedt de Stad en de vertoningen worden mede mogelijk gemaakt door het landelijke programma Boer&Buur met Natuur van De Natuur en Milieufederaties, Rabobank, gemeente Groningen en Stichting Beeldlijn. Kijk hier voor meer informatie over ‘Boer&Buur met Natuur’ in Groningen en volg de avonturen van Boerderij Ommeland op social media en via ommeland.nu 

 

 

 

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr

06 24231636 j.tiemens@nmfgroningen.nl LinkedIn
Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00

06 15649475 s.schouwstra@nmfgroningen.nl LinkedIn