Vervolgens krijgt de vermoedelijke veroorzaker een melding. De veroorzaker kan via de app reageren op de melding en inwoners ook vooraf waarschuwen als er geurhinder wordt verwacht. Ook worden resultaten van metingen van de luchtkwaliteit uit een op te zetten meetnet zichtbaar in de app.
Op aandringen van onder andere de NMG heeft de Provincie ook een meetnet opgezet. Het meetnet meet gedurende twee jaar koolmonoxide, roet, fijnstof, koolstof en grof-stof. Ook incidentele piekemissies en processtoringen kunnen worden gemeten. De meetresultaten worden zichtbaar in de app. Uit het eerste roetonderzoek bleek dat er siliciumcarbide vezels in het gebied worden gevonden. De hoeveelheid vezels is erg klein, maar deze vezels lijken op asbest. Of ze gevaarlijk zijn is niet bekend. De Provincie oefent op dit moment druk uit op ESD om ervoor te zorgen dat de uitstoot van de siliciumcarbidevezels stopt.
De app en het meetnet worden allereerst in de Eemsdelta, in en rond Oosterhorn, in een pilot te ontwikkelen en uit te testen. Er wordt samengewerkt met de Natuur en Milieufederatie Groningen, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, Omgevingsdienst Groningen, Groningen Seaports en de bewoners, verenigd in de Adviesgroep Geur Delfzijl en omgeving. Ook werken vier industriële bedrijven mee aan de pilot. Deelnemers aan de pilot – dus de toekomstige gebruikers van de app – werken met en testen de app in alle ontwikkelfases.