Circulaire burgerinitiatieven

Circulaire burgerinitiatieven

Circulaire burgerinitiatieven

Circulaire projecten die door inwoners worden opgezet zijn op andere waarden gericht dan geld of kosten. Het gaat bij dit soort initiatieven vooral om het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven om voedsel in een lokale, gesloten kringloop te krijgen, aan de totstandkoming van een gezamenlijk wormenhotel of aan initiatieven om afval te voorkomen of te recyclen.

‘Kringlogo’ voor het meest circulaire burgerinitiatief van de provincie Groningen

 

Esther Smid met fraaie wisselbokaal bij de weggeefkast voor verzorgingsproducten

 

Weggeefkast voor verzorgingsproducten

Begin 2022 is voor het eerst het ‘Kringlogo’ voor het beste circulaire burgerinitiatief in de provincie Groningen uitgereikt. De weggeefkast voor verzorgingsproducten van Esther Smid uit de Groningse wijk Beijum werd uit 33 inzendingen verkozen tot winnaar. Het vinden van een pakje maandverband in een ander weggeefkastje bracht haar op het idee. Voor zover ze wist, was er nog nergens een weggeefkast speciaal voor verzorgingsproducten. Ze mocht de prachtige circulaire bokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen.

Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en werd heel toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie. Daarnaast mag zij een jaar lang het Kringlogo voeren.

De vervuilende rol van spullen
In de transitie naar een circulaire economie spelen nieuwe spullen een grote rol. Volgens Milieu Centraal wordt zo’n 30% van de CO2 die je als huishouden uitstoot, veroorzaakt door het maken en vervoeren van de nieuwe spullen die je koopt. Dan hebben we het nog niet over de verwerking van het afval dat deze spullen oplevert.

 

“Een van de slimste dingen die je dan kunt doen als inwoner is zorgen dat spullen die toch al gemaakt zijn, gebruikt worden in plaats van weggegooid. En als je dan ook nog een thema als menstruatiearmoede op de kaart zet, ben je goed bezig”

Karlien Meijer, projectleider Duurzaam Leven

Burgerinitiatieven in Groningen

De omslag richting een circulaire economie is er een die helaas niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het lot in eigen handen nemen. Die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Groningen kent gelukkig al heel wat van deze circulaire inwoners, waarvan sommigen zelfs een burgerinitiatief hebben opgezet.

Week van de circulaire economie

Deze circulaire initiatieven wil de NMG ook in 2023 graag extra in het zonnetje zetten in de Week van de Circulaire Economie (van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari). De landelijk campagneweek Week van de Circulaire Economie is bedoeld om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in de circulaire economie. Tijdens deze week zullen wij via onze kanalen extra veel aandacht besteden aan de winnaar.

Doe mee!

Ben jij betrokken bij een bewoners- of burgerinitiatief dat actief is op het gebied van circulariteit? Ding dan mee naar de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief in de provincie Groningen. Je wint hiermee een jaar lang gebruik van het ‘Kringlogo’. Het winnende initiatief mag een jaar lang het ‘Kringlogo’ in alle uitingen gebruiken, krijgt provinciale en landelijke publiciteit en een fraaie wisseltrofee.


Wil je jouw project opgeven of ken je een burgerinitiatief bij jou in de buurt, neem dan contact met ons op via k.meijer@nmfgroningen.nl. Beantwoord in je mail a.u.b. de volgende vragen:

  • Naam initiatief?
  • Naam contactpersoon?
  • Kun je één of twee voorbeelden noemen van circulaire activiteiten van het initiatief?
  • Wat maakte deze activiteit(en) zo succesvol?
  • Waarom kan het initiatief dit steuntje in de rug goed gebruiken?

De ‘Kringlogo’ prijs is een initiatief van de gezamenlijke Natuur en Milieufederaties.

Opgeven kan tot en met 31 januari 2023.

Meer weten? Neem contact op met Silla

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00