Tweehonderdvijftig natuurvrijwilligers vragen aandacht voor faunaverbindingen
25 augustus 2015
Tweehonderdvijftig natuurvrijwilligers vragen aandacht voor faunaverbindingen
21 augustus deden zo’n 250 natuurvrijwilligers een oproep om werk te maken van faunaverbindingen. Ze deden dat aan de rand van natuurgebied De Onlanden op Gronings Groen, een netwerkbijeenkomst voor de vrijwilligers van zes groene organisaties. De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer nam de handtekeningen in ontvangst.
‘De otter doet het goed in Groningen en Drenthe’, weet Bart Zwiers, boswachter bij Natuurmonumenten. ‘In de Onlanden zijn een maand geleden jonge otters geboren. De dieren worden op steeds meer plekken gespot, variërend van Westerbroek, het Lauwersmeer, het Leekstermeer tot en met het Zuidlaardermeer. Dat is prachtig nieuws, maar tussen deze gebieden liggen twee grote barrières: de A7 en de A28. We zouden de gebieden graag beter met elkaar verbinden.’
Henk Staghouwer zag de oproep als een steuntje in de rug. ‘De faunaverbindingen zijn een bekend probleem. Ik snap dat de vrijwilligers hier aandacht voor vragen, want de aanwezigheid van otters is de kroon op hun werk. Werk, dat heel belangrijk is. Maar faunapassages zijn erg duur, zeker onder snelwegen. Het nieuwe college trekt extra geld uit voor natuur in Groningen, maar dit probleem kunnen wij alleen oplossen als iedereen bijspringt. Ik zie de oproep daarom als steun voor onze pogingen om dat te bereiken.’
De organisaties vragen al langer aandacht voor de oversteekbaarheid voor fauna van de A28. Onder andere met een brief met aan minister Schultz – Van Haegen in november 2014.
Gronings Groen is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten, IVN Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Het Groninger Landschap en Staatsbosbeheer. Het event is opgezet om de vrijwilligers van de verschillende organisaties met elkaar in contact te brengen en te bedanken voor hun tomeloze inzet voor de Groningse natuur.