Terugblik Meet & Eat ‘Hoe verkopen we eiwitgewassen in Noord-Nederland’
8 december 2016
Terugblik Meet & Eat ‘Hoe verkopen we eiwitgewassen in Noord-Nederland’
Op donderdagavond 1 december kwamen zo’n 65 mensen samen in Kunstplaza Schurer in Warenhuis Vanderveen in Assen om te praten over eiwitgewassen. Een mooie vertegenwoordiging van diverse (agrarische) ondernemers, overheden, ngo’s en consumenten. Onder begeleiding van dagvoorzitter Jeroen Willemsen ontstond een geanimeerd gesprek over de kansen die eiwitgewassen bieden en de mogelijke samenwerkingen hierin.
Een belangrijk doel dat het kabinet gesteld heeft, is om de eiwitketen te verduurzamen en ons land minder afhankelijk te maken van de import van eiwitgewassen. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Tijdens deze tweede Meet en Eat stond de vraag centraal wat eiwitgewassen ons kunnen bieden als het gaat om een duurzamer voedselsysteem. Is het haalbaar meer eiwitgewassen te telen? Wat is daarvoor nodig? En hoe verkopen of vermarkten we deze gewassen vervolgens? Welke rol is er voor Drenthe en Groningen weggelegd?
Jeroen Willemsen over eiwittransitie
Jeroen Willemsen nam ons mee in een kort college over eiwittransitie. Hij liet ons zien hoe ondernemers de afgelopen jaren tot nieuwe producten zijn gekomen op basis van plantaardige eiwitten. Een kansrijke markt, zo lijkt het. Ook de overheid lijkt het belang van eiwittransitie te zien en publiceerde onlangs een nieuw rapport over de voortgang van de voedselagenda. Daarin staat: “Investeren in nieuwe eiwitbronnen, zoals zeewier maar ook peulvruchten, en op basis daarvan voor de consument het ontwikkelen van aantrekkelijke nieuwe producten is belangrijk voor de voedselvoorziening van de toekomst en kan ook bijdragen aan vermindering van de afhankelijkheid van eiwitimporten aan het Nederlandse verdienvermogen”. De noordelijke provincies zien ook kansen voor eiwitgewassen en ondertekenden onlangs met diverse partijen de Green Deal Nedersoja. Toch blijkt dat we nog steeds onvoldoende eiwitgewassen telen, verwerken en consumeren. Jeroen zal graag terug willen naar een gezonde balans zoals in de jaren ’60, van 50/50 dierlijke en plantaardige eiwitconsumptie. Jeroen riep op te kijken naar de achterliggende dillema’s en samen te komen tot oplossingen.
Presentaties en interviews
Om een beter begrip te krijgen van de teelt van eiwitgewassen, vertelde Chris de Visser (WUR) vervolgens over de ontwikkeling van de sojateelt de afgelopen jaren. Mark Kats (Innovatie Makelaar Voeding en Gezondheid Noord Nederland) nam het stokje over en verkende de mogelijkheden om eiwitgewassen op een andere manier te vermarkten. Hierna interviewde Jeroen Willemsen Mirjam Balkema (de Hippe boerin). Zij wil wel soja gaan telen, maar wil graag weten hoe. Gelukkig waren er ervaren telers in de zaal, die haar verder op weg willen helpen. Uit het gesprek met akkerbouwer Henk Koekoek uit de Punt kwam vooral naar voren dat een machine – die ook de laag hangende sojabonen kan oogsten – van grote hulp zou kunnen zijn. Nu gaat zo’n 10 % verloren omdat de oogstmachines niet laag genoeg kunnen oogsten. Tot slot maakte het interview met Jelwin Kuipers (Schotse Hooglanders) duidelijk dat ook de consument een belangrijke rol speelt. Is de consument er aan toe en bereid om minder dierlijke eiwitten te eten en kritischer te zijn in zijn of haar eigen consumptiepatroon?
Na de plenaire ronde met presentaties en interviews konden alle deelnemers genieten van een smakelijk buffet van MamaMoos. Het buffet was mede mogelijk gemaakt door Hak, Seamorefood, Bobeldijk Food Group, Alpro Soya en Broodje van eigen deeg. Na het eten volgde een verdiepingsronde met drie hoofdthema’s: het telen van eiwitgewassen, nieuwe markten voor eiwitgewassen en de consument. Het verslag hiervan volgt binnenkort. Doel is concrete actiepunten te formuleren, waarop we samen verder gaan werken.
Lees ook het verslag van de eerste bijeenkomst over lokaal voedsel.
De Meet & Eats zijn een serie bijeenkomsten, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen en mede mogelijk gemaakt door de provincies Drenthe en Groningen, Duurzaam Door en de Nationale Postcode Loterij. Voor deze tweede Meet & Eat werkten we samen met Jeroen Willemsen van Food for Impact, het Innovatienetwerk Veenkoloniën en Greenlincs.
Presentaties
- Algemene presentatie (pdf).
- Presentatie Jeroen Willemsen (pdf).
- Presentatie Chris de Visser (pdf).
- Presentatie Mark Kats (pdf).
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en activiteiten binnen het voedselnetwerk?
Meld je aan via communicatie@nmfdrenthe.nl o.v.v. je naam en e-mailadres.
Foto’s
Deze bijeenkomst is onderdeel van het DuurzaamDoor Festival!
van 1 november tot 15 december