Meet & Eat op bezoek bij…

11 april 2017

Meet & Eat op bezoek bij…

We hebben nieuwe Meet & Eats op het menu staan! We gaan o.a. op bezoek bij een aantal interessante locaties van ondernemers die op een nieuwe en duurzame manier omgaan met de voedselketen. Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan voor 1 of meerdere bijeenkomsten. Het aantal plaatsen is deze keer beperkt (maximaal 25 personen per locatie), dus wees er snel bij.

(18 mei organiseren we zelf een Meet & Eat bijeenkomst over Voedselbossen, klik daarvoor hier)

Op het programma staan:

Woensdag 19 april 15-17 uur Locatiebezoek aan WesterZwam

Oesterzwam op koffiedik: Ondernemende kwekers gezocht!
WesterZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik en werkt zo van afvalreductie aan lokale voedselproductie. Het zou geweldig z ijn als op al het koffiedik in Noord-Nederland oesterzwammen gekweekt kunnen worden. Doe je mee? Kom dan naar deze Meet & Eat op locatie en neem een kijkje achter de schermen van deze circulaire onderneming. Hoe gaat WesterZwam te werk? Wat zijn hun drijfveren? Ze hebben een inspirerend verhaal. WesterZwam zoekt partners, die vanuit een eigen onderneming een kwekerij willen starten om zo met elkaar al het koffiedik te redden van de vuilverbranding. Samenwerken is het nieuwe concurreren.

Programma:
Rondleiding kwekerij en inspirerend verhaal. Ronde tafel gesprekken. Hoe start je zo’n onderneming en wat is daar voor nodig? Hoe kunnen we met elkaar dit concept in de regio versterken?

Adres: van Zijlweg 3 in Wapserveen

Kijk ook op www.westerzwam.nl.

Meld je aan voor WesterZwam via deze link.


Woensdag 31 mei 15-17 uur Locatiebezoek aan Broedplaats Veldleeuwerik 

Akkerbouwbedrijf De Jong en Bos in Odoorn bewerken ruim 100 hectare zandgrond waarop zij brouwgerst, suikerbieten en zetmeel/pootaardappelen telen. Ook is doet De Jong aan agrarisch natuurbeheer. Het bedrijf is actief lid van Stichting Veldleeuwerik. Via de methodiek van de Veldleeuwerik probeert De Jong zijn bedrijf te verduurzamen. Het bedrijf is de eerste Broedplaats van de stichting met als doel om boeren, burgers en buitenlui op de hoogte te brengen van de verduurzaming in de akkerbouw. De Jong is pionier op het gebied van groene stroom, alle daken liggen vol zonnepanelen. En het bedrijf heeft als eerste in Europa een grote litium ion accu geplaatst om het zo de opgewekte stroom beter te vermarkten.

Adres: Borgerderweg 11 in Odoorn

Kijk ook op www.dejongodoorn.nl.

Meld je aan voor Broedplaats Veldleeuwerik via deze link.


Woensdag 7  juni 15-17 uur Locatiebezoek aan de Tuinen van Weldadigheid

In 2007 zijn Lambert en Jolanda in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Op een oppervlakte van zo’n 3 hectare worden zoveel mogelijk (honderden) verschillende soorten aardappelen, groenten, fruit en kruiden geteeld. De Tuinen van Weldadigheid is een kleinschalig en vooral multifunctioneel bedrijf. Ze combineren de functies tuinbouw, natuur en landschap met zorg, recreatie en educatie. Een belangrijke basis van hun bedrijfsfilosofie is het begrip duurzaamheid, en wel in de vorm van de Drie P’s: people, planet en prosperity. De Tuinen van Weldadigheid telen de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland, waaronder steeds meer zaai- en plantgoed voor moestuinders. Komende zomer (19 augustus) bestaan de Tuinen 10 jaar.

Adres: Hospitaallaan 48 in Veenhuizen

Kijk ook op www.detuinenvanweldadigheid.nl.

Meld je aan voor de Tuinen van Weldadigheid via deze link


Woensdag 14 juni 15-17 uur Locatiebezoek aan ’t Ailand

Jan en Barbara zijn in de kern Waddenvissers die daarnaast rechtstreeks vis verkopen aan restaurants en particulieren. Sinds 2011 zijn zij een klein restaurantje begonnen om mensen kennis te laten maken met echte Nederlandse vis en alles laten zien en leren over de visserij. Sinds 2015 maken zij ook wadvistochten met gasten op de Waddenzee om te laten zien wat de zee ons bied. Het laatste project is het fileerlokaal, dat is geopend met behulp van crowd funding. Hier leren ze mensen alles over het verwerken van verse vis. Dit alles gebeurd op een verantwoorde manier, waarbij zij hun omgeving graag steunen. Zij kopen zoveel mogelijk lokaal en biologisch in en zorgen dat hun medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen met hun hulp. Dit alles heeft er toe geleid dat zij geen restaurantje meer zijn, maar een echte actieve ontmoetingsplek voor mensen die begaan zijn met de natuur en de zee.

Adres: Haven 49 in Lauwersoog

Kijk ook op www.ailand.nl.

Meld je aan voor ’t Ailand via deze link.

 

footer18mei