Het bos is een primeur in meerdere opzichten. ‘Sowieso is een bos op een bedrijventerrein al een unicum, maar dat bedrijven ook zélf een stukje bos kunnen kopen, is al helemaal bijzonder’, stelt Ada Kruiter van het Koploperproject Groningen. Wethouder Mirjam Wijnja zal het bos officieel openen. Ook Jasper Tiemens, projectleider Natuur en Landbouw, is erbij. Vanuit Plan Boom is hij betrokken geweest bij het ontwerp en de soortkeuze van de bomen in het Koploperbos.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
2800 bomen en 7000 vierkante meter
Het bos, bestaande uit 2.800 bomen, wordt 7.000 vierkante meter groot en krijgt een plekje op een kavel achter vakgarage Evenhuis aan de Euvelgunnerweg. Er komen verschillende soorten bomen en struiken: fruit- en notenbomen, kruiden, maar ook bloeiende planten en bloemen.
Ada Kruiter: ‘Het bos heeft als doel ondernemers te inspireren om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. We zetten in op thema’s als hittestress, CO2 compensatie, toename biodiversiteit en inspiratie voedsel en gezondheid. Uiteindelijk haalt het Koploperbos slechts zo’n 70.000 kilo CO2 per jaar uit de lucht, daarom zetten we in op een breder verhaal.’
Voorzitter Bart Joling vertelt enthousiast: ‘Zo bieden we organisaties aan moreel eigenaar te worden van het Koploperbos middels een brons, zilver en goud pakket. Deelnemers krijgen naast het bos in Groningen, ook hetzelfde aantal bomen, middels onze partner EcoMatcher, in een ontwikkelingsland. (…) Bij de pakketten zilver en goud ontvangen deelnemers bijvoorbeeld een vlinderstruik en bijenhotel, daarmee hopen we deelnemers aan te zetten om het eigen bedrijventerrein, en daarmee heel Zuidoost, verder te vergroenen.’
Wil je bij de opening aanwezig zijn? Of ken je bedrijven die ook een pakket willen afnemen? Ga dan naar dit formulier.
Over Plan Boom
Met het landelijke project Plan Boom hebben de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland. In Groningen wordt het project uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen.
Tags: