Plan Boom

Plan Boom

10 miljoen extra bomen door heel Nederland, in tuinen, bermen en op bedrijventerreinen. Dat is in het kort het doel van Plan Boom. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Doe jij ook mee?

Plantactie Bomen zijn baas dit najaar weer van start in drie gemeentes

Korting op jonge boompjes voor in jouw tuin

Vanaf 16 oktober kan er weer besteld worden. Dit jaar is de actie voor inwoners van de gemeentes Midden-Groningen, Stadskanaal of Westerwolde. Houd de site in de gaten! Eind januari en begin februari kunnen de bestellingen worden afgehaald. 

Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen en struiken vormen in het landschap, in je tuin of op je erf een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren. We kiezen verder voor inheemse beplanting, die goed is voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Meer info over de boompjes

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk

Tot tien bomen (of struiken) wordt de aanvraag in principe goedgekeurd, zolang de voorraad strekt. Vanaf tien stuks beoordeelt het team van Plan Boom de aanvraag. Bestel jij meer dan tien bomen? Dan moet je om mee te doen een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren.

Heb je een monumentale tuin, een tuin in een archeologische zone, een molenbiotoop of in een ander waardevol gebied en woon je in de gemeente Groningen? Dan kan een planologische toets noodzakelijk zijn, ook bij een bestelling van minder dan 10 bomen. Op ruimtelijkeplannen.nl kun je nagaan of je tuin of erf in een waardevol gebied ligt.

Ook voor de grotere tuin

De actie is zeker niet alleen voor mensen die één of twee boompjes willen bestellen. Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘We hopen ook de mensen met een grotere tuin of een groter erf te inspireren tot het aanplanten van meerdere bomen, een singel, kleine bosschage of haag. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

10 miljoen bomen

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen, de gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.

 

Hoe plant je een boom?

Heb je jonge boompjes bij ons besteld? Bekijk dan meteen deze handige video met tips over het planten. Of kijk op ons YouTubekanaal voor meer over verzorging, planten van grotere bomen en de waarde van bomen.

Naar de video’s

Voorwaarden deelname Bomen zijn baas

  • Jouw plantlocatie is gelegen in de gemeente(n) waar de campagne plaatsvindt.
  • Je hebt geen herplantplicht voor de deelnemende locatie
  • Bij aanplant van meer dan 10 stuks lever je een foto, plattegrond en beplantingsplan aan via het deelnameformulier. Landschapsbeheer Groningen helpt je graag mee om de puntjes op de i te zetten.
  • Je laat de boom of struik minimaal 5 jaar staan
  • Op = op. De bestelling worden geplaatst op volgorde van binnenkomst.
  • Het plantgoed wordt door de deelnemer afgehaald op een afgesproken tijdvak
  • Je betaalt een eigen bijdrage van € 2,00 per struik of boom
  • De boom of struik die je krijgt heeft een hoogte van 60 tot 80 cm
  • Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen zijn niet aansprakelijk voor eventuele inboet

Nieuws

10 miljoen effecten

Met 10 miljoen extra bomen in Nederland bereiken we veel! Bomen nemen CO2 op, zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress, brengen schaduw en verkoeling en houden water vast in droge tijden. Daarbij versterken ze de veerkracht van de natuur en de biodiversiteit, zodat de natuur de effecten van klimaatverandering beter kan opvangen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Plan Boom?