Plan Boom

Heb jij al een boom geplant?

Samen planten we miljoenen bomen voor een groener, gezonder en mooier Nederland. En iedereen kan meedoen! Plan Boom is daarmee onderdeel van de grote bomenweging in Nederland. Want naast Plan Boom zijn er nog veel meer mensen, bedrijven en organisaties die de handen uit de mouwen steken. Met het planten van een boom draag je op een makkelijke manier bij aan een beter klimaat! Doe je ook mee?

Plan Boom Groningen: Bomen zijn baas
In Groningen trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen met de actie ‘Bomen zijn Baas’ de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Dit plantseizoen ondersteunen de gemeenten Midden-Groningen, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde de actie. Inwoners van deze vier gemeenten konden profiteren van korting op 15 soorten jonge boompjes. De inheemse boompjes van ongeveer 60-80 centimeter zijn aan te schaffen voor twee euro per stuk.

De actie is inmiddels gesloten en het plantgoed kan eind januari en begin februari worden afgehaald. Iedereen die besteld heeft krijgt hierover persoonlijk bericht.

 

Door de bomen het bos weer zien met de Boomkiezer

Ook aan de slag met het planten van bomen, maar weet je niet hoe te beginnen? Wil jij graag bomen en struiken planten die goed zijn voor de natuur, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dan naar boomkiezer.nl! Met deze keuzehulp wordt snel duidelijk welke soorten het beste passen bij jouw wensen. Of je nu een enkele boom zoekt voor in je tuin, een heg wil planten, vooral de bijen wil helpen of meer bloeiende bomen en struiken wil in het najaar: met de Boomkiezer is de keuze snel gemaakt.

Meer over de plantcampagne Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Inheemse bomen en struiken vormen een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Tot tien bomen (of struiken) wordt de aanvraag in principe goedgekeurd, zolang de voorraad strekt. Vanaf tien stuks beoordeelt het team van Plan Boom de aanvraag. Bestel jij meer dan tien bomen? Dan moet je om mee te doen een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren.

Erfgrens en voorwaarden

Houd bij het planten rekening met de erfgrens. Bomen moeten minimaal 2 meter en heggen en struiken minimaal 0,5 meter van de erfgrens worden geplant. Lees de voorwaarden hieronder goed door. Met de actie hopen de gemeentes en Team Plan Boom zowel inwoners met een kleine tuin tot een grote tuin of erf aan te spreken.

Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘De actie is voor alle inwoners met een tuin: ook kleine aantallen bomen of struiken helpen om lokaal de biodiversiteit te ondersteunen. Natuurlijk hopen we ook mensen met een grote tuin of een groot erf te inspireren tot het aanplanten van meerdere bomen, een singel, kleine bosschage of haag. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

10 miljoen bomen
‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund gemeenten, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.

 

Tags:

Hoe plant je een boom?

Heb je jonge boompjes bij ons besteld? Bekijk dan meteen deze handige video met tips over het planten. Of kijk op ons YouTubekanaal voor meer over verzorging, planten van grotere bomen en de waarde van bomen.

Naar de video’s

Voorwaarden deelname Bomen zijn baas

 • Jouw plantlocatie is gelegen in de gemeente(n) waar de campagne plaatsvindt.
 • Je hebt geen herplantplicht voor de deelnemende locatie
 • Bij aanplant van meer dan 10 stuks lever je een foto, plattegrond en beplantingsplan aan via het deelnameformulier. Landschapsbeheer Groningen helpt je graag mee om de puntjes op de i te zetten.
 • Je laat de boom of struik minimaal 5 jaar staan
 • Op = op. De bestelling worden geplaatst op volgorde van binnenkomst.
 • Het plantgoed wordt door de deelnemer afgehaald op een afgesproken tijdvak
 • Houd rekening met de erfgrens: Bomen moeten minimaal twee meter en heggen en struiken minimaal een halve meter van de erfgrens worden geplant.
 • Je betaalt een eigen bijdrage van € 2,00 per struik of boom
 • De boom of struik die je krijgt heeft een hoogte van 60 tot 80 cm
 • Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen zijn niet aansprakelijk voor eventuele inboet
 • Voor inwoners met een monumentale tuin, een tuin in een archeologische zone of in een ander waardevol gebied kan een planologische toets noodzakelijk zijn, ook bij een bestelling van minder dan tien bomen. Op ruimtelijkeplannen.nl is na te gaan of je tuin in een waardevol gebied ligt.

10 miljoen effecten

Met 10 miljoen extra bomen in Nederland bereiken we veel! Bomen nemen CO2 op, zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress, brengen schaduw en verkoeling en houden water vast in droge tijden. Daarbij versterken ze de veerkracht van de natuur en de biodiversiteit, zodat de natuur de effecten van klimaatverandering beter kan opvangen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Plan Boom?