Handig in de Buurt wint de Opnijprijs en mag zich het meest circulaire burgerinitiatief van de provincie Groningen noemen

Handig in de Buurt wint de Opnijprijs

Handig in de Buurt wint de Opnijprijs en mag zich het beste circulaire burgerinitiatief van de provincie Groningen noemen. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Natuur en Milieufederatie Groningen en werd heel toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie (6 t/m 11 februari). Handig in de Buurt is een sociale en circulaire onderneming in de Groningse wijk De Hoogte, gedragen door buurtbewoners. De winnaars ontvingen een cheque van € 100,- en namen de bokaal van resthout in ontvangst van de Esther Smid, die de prijs vorig jaar won.

9 februari 2023

Er waren in totaal maar liefst 27 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Stuk voor stuk inspirerende initiatieven. Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. En in Groningen is dat Handig in de Buurt.

Lenen, repareren en hergebruiken

Handig in de Buurt is een sociale onderneming, die op meerdere manieren een bijdrage levert aan de circulaire economie. Leden kunnen er een aanhanger of gereedschap lenen en hun fiets of een huishoudelijk apparaat laten repareren. Daarnaast zamelt het team van Handig in de Buurt materialen en producten in uit de buurt. Deze krijgen zoveel mogelijk een nieuwe bestemming of worden gerecycled. Het team bestaat uit buurtbewoners die niet makkelijk aan werk komen, maar wel graag een bijdrage leveren aan de maatschappij.

‘Een broodnodig initiatief, met de potentie om verder door te groeien in de provincie Groningen en daarbuiten!’, aldus het juryrapport van de Natuur en Milieufederaties. Initiatiefnemer Conny Eldering nam de wisseltrofee samen met zijn team in ontvangst van Esther Smid, die de prijs vorig jaar won met haar weggeefkast voor verzorgingsproducten in Beijum.

(tekst gaat verder onder de video)

Conny Eldering: ‘In De Hoogte gebeuren mooie dingen! We zijn begonnen met MijnGereedschapskist en dat heeft zich eigenlijk heel organisch doorontwikkeld tot Handig in de Buurt. Met buurtbewoners, helpen we buurtbewoners en ondertussen leveren we een bijdrage aan de circulaire economie door de spullen die we ophalen over de weggeefkasten en weggeefwinkels te verdelen. We recyclen materialen, voeren reparaties uit en lenen gereedschap uit. Zo helpen we ook verspilling terug te dringen. Maar eigenlijk het allermooiste: het versterkt hier het noaberschap, op allerlei manieren.’

Kringlogo

Dankzij de winst van de Opnijprijs mag Handig in de Buurt een jaar lang het zogenaamde kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen voor de winnende burgerinitiatieven. Met dit logo kunnen zij laten zien dat zij het meest circulaire initiatief zijn van de provincie Groningen en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan.

In het zonnetje

De omslag richting een circulaire economie is er een die niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het heft in eigen handen nemen. Buurtbewoners die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Handig in de Buurt doet dat: met, voor en door buurtbewoners. De Natuur en Milieufederatie Groningen zet dit initiatief daarom graag in het zonnetje, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Tags:

Meer weten over de Opnijprijs of de kringlogo award? Neem dan contact op met Silla

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00