Akkernatuur en dreuge bonen bij Boerderij Ommeland
Akkernatuur en dreuge bonen bij Boerderij Ommeland
Van 22 – 25 mei was het in de gemeente Groningen De Week van de Biodiversiteit. De gemeente Groningen en acht natuurorganisaties organiseerden veertig activiteiten in deze vier dagen. De Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) organiseerde samen met Boerderij Ommeland in Thesinge twee activiteiten: een excursie over akkernatuur, samen met onderzoeker Popko Wiersma van Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. En een bijeenkomst over biodiversiteit en eiwittransitie in de gemeente Groningen, in samenwerking met de gemeente Groningen.
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
29 mei 2024
Excursie akkernatuur
Terwijl in een groot gedeelte van Nederland de regen met bakken uit de hemel viel, kon de excursie naast een grote groep belangstellenden gelukkig rekenen op stralend weer. Aan het begin van de wandeling stond de groep even stil bij een perceel waarop in stroken wordt geteeld. Hier vertelde Popko over zijn onderzoek naar het effect van strokenteelt op verschillende soorten akkervogels.
Voedselgewassen
De deelnemers liepen daarna verder over het land waarin dit jaar voor het eerst ook voedselgewassen zijn aangeplant: uien, verschillende soorten bonen, lupine en peterselie. Spannend voor de boer, Menko Oosterhuis, is dat dit het eerste jaar is voor deze teelten. Hij kon de bezoekers meenemen in waar hij tegenaan loopt, met onkruidbeheersing, droogte, en bijvoorbeeld nutriënten. Ook kregen zij een beeld van wat er op het boerenland gebeurt en hoe de boer in en met de natuur werkt.
Het liefst zou Menko zijn gewassen rechtsreeks telen voor stadjers. De stadjers zijn als consument nog onbereikbaar. Ook al ligt Boerderij Ommeland in Thesinge en daarmee onder de rook van de stad Groningen. Een begin maakte hij dit jaar al door te boeren voor de voedselbank.
Biodiversiteit en eiwittransitie
De bijeenkomst over biodiversiteit en eiwittransitie in de boerenschuur aan de Lageweg in Thesinge was met ruim veertig deelnemers goed bezocht. Naast een panelgesprek en presentaties over biodiversiteit in het gebied Ten Boer, de ambitie van de gemeente in de eiwittransitie en van Menko Oosterhuis zelf over zijn ambitie met Boerderij Ommeland, was ondernemer en historica Sanne Meijer uitgenodigd om haar expertise over bonen en hun historie in Groningen te delen.
Droge en dreuge bonen
Zij gaf met haar verhaal een interessante context aan de middag over eiwittransitie. De potentie van bonen als lokaal geteeld plantaardig eiwit is groot, maar de afgelopen decennia is kennis over het telen en de juiste bereiding behoorlijk weggezakt. Ook leerden de aanwezigen van alles over de geschiedenis van de boon in Groningen, en de rijkdom van lokale rassen zoals het Wonder van Scheemda en de Oldambtster Widde. Wie weet nog dat het verschil tussen dreuge en droge bonen er niet alleen één van taalkundige aard is? Alle aanwezigen ontvingen na afloop van de bijeenkomst een zakje met het Wonder van Scheemda om zelf mee te experimenteren in de tuin.
Panelgesprek
In het afrondende panelgesprek gaf Jos Meijers van Toentje en Boeren voor de Voedselbank aan dat hij kansen ziet in de gemeente Groningen voor de verwerking van lokale producten. Menko Oosterhuis hoorde het dankbaar aan en stelde dat hij het als producent ook echt nodig heeft dat er iemand opstaat die hier het voortouw in neemt. Henk Janknegt, voorzitter van de Eitwitboeren van Nederland was ook aangeschoven bij het panel. Bij Eiwitboeren zijn meer dan honderd boeren verenigd om samen afspraken te maken met afnemers. En met succes: zo worden dit jaar door een groep boeren voor het eerst kikkererwten van Nederlandse bodem geteeld.
“Menko en andere boeren in Groningen telen steeds meer eiwitgewassen. Het succes ervan hangt af van de vraag. Lokaal staat deze nog in de kinderschoenen, maar de Eiwitboeren van Nederland laten zien dat in collectief verband heel veel mogelijk is. Met de ambities van de gemeente Groningen dagen we hen uit om met ons deze lokale keten te herstellen. De boeren rond de stad staan in de startblokken.”
Jasper Tiemens, projectleider Natuur en Landbouw
29 mei 2024
Boer&Buur met Natuur
Gedurende de dag werden er opnames gemaakt. Filmmaker Tom Tieman brengt de zoektocht van Menko om zijn gewassen rechtstreeks te gaan telen voor de stad Groningen in beeld gedurende dit groeiseizoen. Met de film willen Menko en de Natuur en Milieufederatie Groningen onder andere de interactie tussen stadjers & Boerderij Ommeland op gang brengen, stadjers inspireren en (de potentie van) het lokale voedselsysteem in beeld brengen. De film is onderdeel van het programma Boer&Buur met Natuur, waar Menko onderdeel van is.
Jasper Tiemens
Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr
06 24231636 j.tiemens@nmfgroningen.nl LinkedInSilla Schouwstra
Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00
06 15649475 s.schouwstra@nmfgroningen.nl LinkedIn