Actief burgerschap in de praktijk: het belang van goed advies
14 oktober 2014
Actief burgerschap in de praktijk: het belang van goed advies
De dorpstuin in Stedum heeft meegedaan aan de Duurzame Dorpen Verkiezing, mede georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie. Ze wonnen helaas geen prijs, maar de verkiezing heeft ze wel verder geholpen. Hieronder een blog van een van de initiatiefnemers van de dorpstuin.
In dorpstuin De Heemen in Stedum staat de schuur op instorten. We willen samen met dorpsgenoten en lokale aannemers een nieuw, degelijk en ruim onderkomen bouwen van natuurlijke materialen. Maar hoe krijg je dit met weinig geld en middelen voor elkaar? Net als de meeste dorps- en buurttuinen hebben we niet genoeg geld in kas om even een nieuwe schuur te kopen. Bovendien, wat is er mooier dan die schuur samen met de gebruikers en geïnteresseerde professionals duurzaam te bouwen? Het is een mooi project voor het dorp en we hopen dat ook overheden, fondsen en stichtingen er zo over denken. Ik neem je in een aantal blogs mee in deze zoektocht. We deden dit jaar mee aan de Duurzame Dorpen Verkiezing. Geld wonnen we niet, maar we kregen wel veel en handig advies. Deze keer gaat het daarom over het belang van goed advies.
In mijn dorpstuin ben ikfoto bij BLOG actief burgerschap advies één van de tuiniers, die hier gezamenlijk groenten en fruit verbouwen. De dorpstuin is een sociale ontmoetingsplek. Iedereen is er welkom en we organiseren allerlei activiteiten rondom tuinieren en voedsel. Zoals soepgroenten telen met kinderen, fruit inmaken met ouderen en oogstfeesten voor het hele dorp. We hebben een mooie tuin, een mooie kas en een enthousiaste groep tuiniers, maar onze schuur valt bijna uit elkaar. We willen deze gammele schuur vervangen door een mooi onderkomen waar we gereedschap en bewaargroenten kunnen opslaan en bovendien wat werkruimte hebben. Deze schuur willen we zoveel mogelijk zelf bouwen met natuurlijke materialen. We gaan workshops organiseren voor dorpsgenoten, maar ook voor lokale aannemers die meer willen leren over duurzaam bouwen. Het wordt een sociaal project die de kennis van duurzaam bouwen vergroot en de workshops brengen bovendien een deel van het benodigde geld in het laatje.
Om bekendheid te geven aan ons idee en om kans te maken op geldprijzen deden we mee aan de Duurzame Dorpen Verkiezing 2014. De Duurzame Dorpen Verkiezing biedt bewoners de kans leuke ideeën op te doen, deze op papier te zetten en als concreet plan met kop en staart in te dienen en uiteindelijk prijzen te winnen om het uit te voeren. Voor de verkiezing stelden we een plan en begroting op. We werden genomineerd en voor de verkiezingsavond maakten we een presentatie. Onze presentatie werd goed ontvangen en hoewel we geen geldprijs wonnen, kregen we wel adviesprijzen. Zo kregen we het advies om in gesprek te gaan met Dorine Sibbes en Tineke Flik, die zich vanuit de provincie met krimp bezighouden. En met Erwin Bruinewoud en Jacob Heitman die zich bij de NAM bezighouden met leefbaarheid en duurzaamheid. Deze mensen hebben we allemaal uitgenodigd om de dorpstuin te komen bekijken en om te bespreken hoe we onze wens om een leemschuur te bouwen ook daadwerkelijk kunnen realiseren. Inmiddels ligt er een aanvraag van ons bij de subsidieregeling Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden en bekijkt de NAM of zij het plan financieel kan ondersteunen. Zo kwamen we een stap dichter bij het realiseren van de leemschuur. Want bij het vinden van geld, gaat het vooral ook om het vinden van de juiste weg ernaartoe. En om het bekendmaken van je plannen, zodat veel mensen ervan horen. De Duurzame Dorpen Verkiezing 2014 heeft ons hier goed bij geholpen. En weet je? Volgend jaar staat hij er: onze nieuwe schuur, met extra veel ruimte.
Foto thumbnail: Atsje Straatsma