NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Duurzame Dorpen Verkiezing Groningen

Duurzame Dorpen Verkiezing Groningen

Logo DuDo aardappelSteeds vaker willen dorpsbewoners samen aan de slag met het verbeteren van hun leefomgeving. Bijvoorbeeld door aanleg van een dorpsmoestuin of collectieve plaatsing van zonnepanelen. Om deze initiatieven te stimuleren, organiseerden Summersalt, Roeg & Roem, Groninger Dorpen en de Natuur en Milieufederatie Groningen de Duurzame Dorpen Verkiezing 2014.

Deelnemers aan de verkiezing kregen hulp bij het vormgeven van hun plan tijdens inspiratiebijeenkomsten en workshops. Voor de jeugd werden speciale workshops georganiseerd in samenwerking met Jimmy’s.

Schouwerzielster Mouskerij winnende dorpsinitiatief
Met hun plan om in en met het dorp biologisch voedsel te verbouwen winnen de initiatiefnemers van de Schouwerzielster Mouskerij de Duurzame Dorpen Verkiezing 2014. Uit de 10 genomineerde dorpsplannen koos de jury dit initiatief als winnaar van € 5.000 en professionele coaching om het plan uit te voeren.

Tijdens de slotavond van de verkiezing op 26 juni ontvingen maar liefst 7 initiatieven een prijs uit handen van gedeputeerde Staghouwer. Naast Schouwerzijl werden de initiatiefnemers uit Blauwestad (boomgaard), Westerwijtwerd (bijendorp), Slochteren (zonnecollectief), ‘t Zandt (ontdekkingstuin) en Zuidhorn (duurzame hangplek) beloond met een financiële bijdrage en/of coaching. Schouwerzijl stak er bovenuit vanwege hun heldere doel en werkwijze, gedegen en realistische financieringsplan en de combinatie van natuur, milieu en fun. Dat en de grote saamhorigheid in het dorp maken dat de jury het volste vertrouwen heeft in een goed resultaat.

De publieksprijs ging naar de ontdekkingstuin in ‘t Zandt. Deze werd door het publiek als meest sympathieke dorpsinitiatief beoordeeld en ging naast de gewonnen coaching ook naar huis met een cheque van € 2.500.

Gedeputeerde Staghouwer kijkt terug op een geslaagde verkiezing. “Het zijn niet alleen de prijswinnaars die geholpen zijn. In aanloop naar de verkiezing zijn bijeenkomsten en workshops georganiseerd om initiatiefnemers te helpen bij het vormgeven van hun plan. Zij kunnen hiermee aankloppen bij andere financiers.” Via de Facebookpagina van de Duurzame Dorpen Verkiezing is het mogelijk de initiatieven op de voet te volgen.

De Duurzame Dorpen Verkiezing is een initiatief van Groninger Dorpen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Roeg & Roem en Summersalt in samenwerking met de Provincie Groningen.

Meer informatie

 

Logo twitter

@DuDoGroningen

Logo facebook

Duurzame Dorpen Groningen

 

Contactpersoon: Janneke Wolkorte

 

Foto header: Atsje Straatsma

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF