22 – 25 mei: Week van de Biodiversiteit in de gemeente Groningen

Week van de Biodiversiteit

Week van de Biodiversiteit in de gemeente Groningen

Van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 mei organiseert de gemeente Groningen samen met acht groene organisaties de Week van de Biodiversiteit. Tijdens deze vier dagen zijn bijna veertig activiteiten in de gemeente Groningen te beleven. Kijk voor het programma op duurzaamgroningen.nl of houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie. Aanmelden voor activiteiten is gratis en verloopt via Duurzaam Groningen.  

29 april 2024

Vrijdag 24 mei: excursie akkernatuur en bijeenkomst over biodiversiteit en eiwittransitie bij Boerderij Ommeland in Thesinge

De activiteiten tijdens de Week van de Biodiversiteit zijn verdeeld per gebied. Op vrijdag 24 mei staat omgeving Ten Boer op het programma. Die dag organiseren we van 13.00 – 15.00 uur een excursie over akkernatuur en van 15.00 – 17.00 uur een bijeenkomst over biodiversiteit en eiwittransitie, samen met Menko Oosterhuis van Boerderij Ommeland in Thesinge en de gemeente Groningen. Meld je snel aan!

Excursie

Welke akkernatuur is er allemaal te zien binnen de gemeentegrenzen? Welke akkervogels leven daar? En hoe gaat het daarmee? Ontdek het tijdens de excursie op het land van Boerderij Ommeland in Thesinge. 

Boerderij Ommeland wordt gerund door de broers Menko en Janko Oosterhuis. Onder de rook van Groningen hebben zij een akkerbouwbedrijf. Op hun land is al ruimte voor biodiversiteit en het bedrijf is in omschakeling naar een natuurinclusieve vorm van landbouw.  

Op het land van de broers wordt onderzoek gedaan naar akkervogels. Ze kijken naar hoe de vogels reageren op strokenteelt. Een van de onderzoekers is Popko Wiersma. Hij neemt ons mee in het veld om te vertellen over akkervogels en het onderzoek dat ze doen. Neem je verrekijker mee!

Meld je hier aan

 

Vrijdag 24 mei: Bijeenkomst Biodiversiteit en Eiwittransitie (15.00 – 17.00 uur)

Fietsen we in 2030 binnen een kwartier vanaf de Martinitoren tussen velden vol veldbonen? Levert boer Menko Oosterhuis uit Thesinge straks alle plantaardige melk aan de horeca in Stad? Profiteert de biodiversiteit in het landelijk gebied ervan als boeren meer eiwitgewassen telen? Op vrijdag 24 mei organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen, gemeente Groningen en Boerderij Ommeland een bijeenkomst waarin we hopen het antwoord te vinden op deze vragen met een inhoudelijk programma en diverse sprekers. 

meld je hier aan

Programma 15.00 – 17.00 uur:

  • Inloop met koffie en thee
  • Ingrid Bolhuis, Programmamanager Leefkwaliteit gemeente Groningen – inleiding over de Week van de Biodiversiteit en de ambitie voor de eiwittransitie
  • Eric Mooij, Gebiedsmanager Ten Boer gemeente Groningen – presentatie over meerjarig programma ‘Bloeiend Perspectief’ in het landschap rond Ten Boer
  • Sanne Meijer, historica en ondernemer – presentatie over de historie én potentie van bonenteelt
  • Menko Oosterhuis, Boerderij Ommeland – toelichting over de eiwitteelt van drie boeren dit seizoen in de gemeente Groningen. Ook legt hij uit hoe een groep boeren zich heeft verenigd voor een pilot in het kader van Transitie Landelijk Gebied
  • Panelgesprek met ruimte voor interactie onder leiding van Jasper Tiemens (Natuur en Milieufederatie Groningen) met Ingrid Bolhuis, Menko Oosterhuis, Sanne Meijer en Jos Meijer (Toentje).
  • Borrel

Meer over Boerderij Ommeland

Boerderij Ommeland is een van de deelnemers aan het programma Boer&Buur met Natuur, dat in december 2023 van start ging, en wordt gerund door de broers Menko en Janko Oosterhuis. Onder de rook van Groningen hebben zij een akkerbouwbedrijf. Op hun land is al ruimte voor biodiversiteit en het bedrijf is in omschakeling naar een natuurinclusieve vorm van landbouw. Gelegen in de voortuin van de stad zien de broers kansen om veel actiever samen te werken met stadjers. Er wordt al aan een aantal ideeën gewerkt, zoals een coöperatieve zonnepark. Ze zien graag meer leven op hun erf. De broers kunnen gewassen telen voor stadjers, maar stadjers zijn ook welkom om te komen boeren.

 

Over de Week van de Biodiversiteit
De achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren gaat ongekend snel. Steeds meer soorten dreigen uit te sterven. Tijdens de Week van de Biodiversiteit krijg je tips en inspiratie om aan de slag te gaan voor de natuur in jouw omgeving. Op het programma staan excursies, filmvertoningen, lezingen, vergroeningsactiviteiten en ook doe-activiteiten voor kinderen.

 

Tags:

Neem voor meer informatie contact op met

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr

06 24231636 j.tiemens@nmfgroningen.nl LinkedIn
Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00

06 15649475 s.schouwstra@nmfgroningen.nl LinkedIn