Maak je tuin klimaatproof en bijvriendelijk

Maak je tuin klimaatproof en bijvriendelijk

Een groene tuin kent alleen maar voordelen: regenwater wordt snel opgenomen in de grond, de omgeving warmt minder snel op en het biedt een thuis aan dieren en insecten. Doe je mee?

Het klimaat in Nederland verandert. Dat betekent dat we steeds vaker te maken gaan krijgen met wateroverlast, droogte en hittestress. Ook neemt het risico op overstromingen toe. Verstening in de stedelijke omgeving zorgt voor hitte-stresss: het verschil tussen stad en landelijke omgeving kan daardoor oplopen tot zo’n 5 graden. Meer groen en water geeft een welkome verkoeling en verlaagt de temperatuur in de stad. Tegelijkertijd wordt hiermee het waterbergend vermogen van de stad verhoogd, omdat een bodem met planten meer water kan dragen dan een bodem van steen of asfalt. Groene stadstuinen, daken, boom- en geveltuinen en parken geven de stad ademruimte en schept betere omstandigheden voor dieren en insecten. 

Operatie Steenbreek Groningen

Met de campagne Operatie Steenbreek Groningen vraagt de NMG in samenwerking met de gemeente Groningen en andere groene organisaties aandacht voor vergroening van de tuinen in de gemeente Groningen. Inwoners van de gemeente Groningen krijgen hulp bij de aanleg van een boom- of geveltuin, korting op een regenton en een subsidie voor een groen dak. Kijk op de website van Operatie Steenbreek Groningen voor alle informatie of laat je alvast inspireren door de tuinmake-overs in de tv-serie GoudGroen:

GoudGroen: dé Groningse serie over duurzaam eigen huis en tuin

Carla Veldhuis: “Met de tuinmake-overs laten weg laten zien hoe je vrij gemakkelijk en snel, een fijne, onderhoudsarme, groene, niet kostbare tuin kunt aanleggen. Ook veel fijner voor vogels, egels, bijen en vlinders, die geen voedsel, schuil- of nestgelegenheid vinden in een betegelde tuin. Als je samen met wat familie, vrienden of buren de schouders even onder zet, kun je veel werk verzetten. Kijk maar!” Naar alle afleveringen

Kijk voor tips op het gebied van natuur- en diervriendelijk én gifvrij tuinieren hier:

Gemeente Groningen
De gemeente Groningen wil graag een leefbare en klimaatbestendige stad worden. Om te zien waar in de stad de uitdagingen liggen is er een klimaat stresstest uitgevoerd. Waar in de stad is de kans op waterstress tijdens hoosbuien en hittestress tijdens hittegolven het grootst en hoe versteend is de stad? Dit is in kaart gebracht, zodat gekeken kan worden waar welke maatregelen het meest urgent zijn. Denk bijvoorbeeld aan verbetering van het riool, maar zeker ook aan meer groen in de stad. Nieuwsgierig hoe jouw straat eruit komt in stresstest?  Lees de rapportage over de stresstest