Bekijk Oerboeren van het Westerkwartier

Bekijk hier de film Oerboeren van het Westerkwartier

Oerboeren van het Westerkwartier

De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud. Na talloze te keren te zijn vertoond is de film nu voor iedereen te kijken.

Met Oerboeren van het Westerkwartier kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen we ons meegeven voor de toekomst?

We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren 60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.

Bekijk Oerboeren van het Westerkwartier

 

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr