Tour du Boer

De boer op met natuurinclusieve landbouw

Al enige jaren trekt Jasper Tiemens de provincie door, om alles te ontdekken over natuurinclusieve landbouw: Dat is landbouw waarbij boeren natuur gebruiken om hun bedrijf te versterken en gezonde voeding te produceren in een mooi landschap, rijk aan insecten, vogels en andere dieren. Met, voor en door boeren, onderzoekt hij nieuwe en oude methoden die bijdragen aan de transitie naar natuurinclusieve landbouw.  

In 2017 deed Jasper dat in zijn eentje, gewapend met fiets en tent. Daarna met het Groninger Agrarisch Jongeren Kontakt voor ‘Tour du boer: veldwerk’. Met een bouwkeet trokken zij langs zes regio’s met een uiteenlopend programma. Tijdens de tour werd kennis gedeeld, werden plannen gesmeed en werden inwoners betrokken bij natuurinclusieve landbouw. De rondreis kon rekenen op de steun van de provincie Groningen. In 2020 was het tijd om de Groningse ‘klimaatboeren’ in beeld te brengen. En op dit moment worden de Groningse ‘oerboeren’ vastgelegd in woord en beeld.

Jaspers bevindingen van zijn eerste Tour du Boer zijn vastgelegd in een uniek en rijk geïllustreerd reisdagboek

lees 'm hier

Fietstour du Klimaatboer

Rondom natuurinclusieve landbouw zijn we ook in 2019 hard aan de slag geweest. We ontwikkelen een project rondom bermbeheer in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen en schreven dit opinieartikel. In 2020 ontwikkelden we de interactieve Fietstour du Klimaatboer, met een serie prachtige video’s, die ook zonder de fietstocht hier te zien zijn.

Oerboeren

In samenwerking met Museum Wierdenland ontwikkelden we Tour du Oerboer, waarin we samen met hoogbejaarde boeren terugkijken: hoe zag de landbouw eruit vóór de mechanisatie? Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. Meer informatie volgt!

Meer weten over natuurinclusieve landbouw? Mail of bel Jasper

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr