Tour du Boer

De boer op met natuurinclusieve landbouw

Al enige jaren trekt Jasper Tiemens de provincie door, om alles te ontdekken over natuurinclusieve landbouw: Dat is landbouw waarbij boeren natuur gebruiken om hun bedrijf te versterken en gezonde voeding te produceren in een mooi landschap, rijk aan insecten, vogels en andere dieren. Met, voor en door boeren, onderzoekt hij nieuwe en oude methoden die bijdragen aan de transitie naar natuurinclusieve landbouw.  

In 2017 deed Jasper dat in zijn eentje, gewapend met fiets en tent. In 2018 met het Groninger Agrarisch Jongeren Kontakt voor ‘Tour du boer: veldwerk’. Met een bouwkeet trokken zij langs zes regio’s met een uiteenlopend programma. Tijdens de tour werd kennis gedeeld, werden plannen gesmeed en werden inwoners betrokken bij natuurinclusieve landbouw. De rondreis kon rekenen op de steun van de provincie Groningen. In 2020 was het tijd om de Groningse ‘klimaatboeren’ in beeld te brengen. In 2022 verscheen de documentaire Oerboeren van het Westerkwartier en interviewde Jasper boeren van nu voor de tentoonstelling KOE die van 2 juli – 2 december 2022 te zien is in Museum Wierdenland.

Jaspers bevindingen van zijn eerste Tour du Boer zijn vastgelegd in een uniek en rijk geïllustreerd reisdagboek

lees 'm hier

In 2020 ontwikkelde Jasper samen met filmmaker Tom Tieman de interactieve Fietstour du Klimaatboer, met een serie prachtige video’s, die ook zonder de fietstocht te zien zijn.

Naar de video’s over klimaatboeren

Oerboeren van het Westerkwartier

In 2022 verscheen de documentaire Oerboeren van het Westerkwartier, waarin we samen met hoogbejaarde boeren terugkijken: hoe zag de landbouw eruit vóór de mechanisatie? Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. De documentaire was van juli tot december 2022 ook te zien als onderdeel van de tentoonstelling KOE in Museum Wierdenland. Voor de tentoonstelling ging Jasper opnieuw op pad en interviewde boeren van nu, over hun zoektocht naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Naar alle informatie over Oerboeren

Meer weten over natuurinclusieve landbouw? Mail of bel Jasper

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr