Oerboeren van het Westerkwartier

Oerboeren van het Westerkwartier

De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.

Oerboeren van het Westerkwartier on tour

november en december 2022

Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum is de film Oerboeren van het Westerkwartier nog een aantal keer te zien voor een breed publiek in combinatie met een programma.

Programma met mini-college 

Na afloop van de film geeft Alex Datema een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, zelf ook boer in het Westerkwartier, en kan het publiek als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna praten we met Jasper en Alex na aan de hand van stellingen.  

Praktische informatie

De film is kosteloos te bezoeken. De inloop is om 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. Data: 

Over Oerboeren van het Westerkwartier

Met Oerboeren van het Westerkwartier kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen we ons meegeven voor de toekomst?

We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren 60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.

Tentoonstelling KOE
Van 2 juli tot en met 4 december was in Museum Wierdenland de tentoonstelling ‘KOE’ te zien, over de schoonheid en geschiedenis van de koe. De vroegste wierdebewoners hielden meer dan 2500 jaar geleden al koeien. Sindsdien heeft de koe altijd een prominente plek ingenomen in het landschap en het boerenbedrijf van het Westerkwartier, waar vooral melkveehouders actief zijn. De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier maakt onderdeel uit van de tentoonstelling. Tevens interviewde Jasper Tiemens voor de tentoonstelling boeren van nu, over hun zoektocht naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Vertoningen regelen
Zelf een filmvertoning regeling voor je vereniging of in je dorpshuis? Dit kan nog tot eind 2022. Neem dan contact op met Jasper.

Berichten over Oerboeren van het Westerkwartier

Vragen? Neem contact op met Jasper Tiemens

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr