Oerboeren van het Westerkwartier

Oerboeren van het Westerkwartier

De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.

Na in 2022 en begin 2023 talloze keren te zijn vertoond is de film nu voor iedereen te zien. De vertoningen, waarvan twaalf keer in combinatie met een programma, trokken zo’n 1000 bezoekers. Ook werd de film vertoond tijdens de tentoonstelling KOE in Museum Wierdenland, die rond de 5000 bezoekers trok.

Over Oerboeren van het Westerkwartier

Met Oerboeren van het Westerkwartier kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen we ons meegeven voor de toekomst?

We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren 60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.

Bekijk Oerboeren van het Westerkwartier

 

Over Oerboeren van het Westerkwartier on tour

Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum werd de film Oerboeren van het Westerkwartier nog verschillende keren vertoont in combinatie met een programma. Alex Datema, boer in het Westerkwartier en toentertijd voorzitter van Boerennatuur gaf een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij kon het publiek als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna werd met Jasper Tiemens en Alex Datema nagepraat na aan de hand van stellingen.  

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Tentoonstelling KOE
Van 2 juli tot en met 4 december 2022 was in Museum Wierdenland de tentoonstelling ‘KOE’ te zien, over de schoonheid en geschiedenis van de koe. De vroegste wierdebewoners hielden meer dan 2500 jaar geleden al koeien. Sindsdien heeft de koe altijd een prominente plek ingenomen in het landschap en het boerenbedrijf van het Westerkwartier, waar vooral melkveehouders actief zijn. De documentaire Oerboeren van het Westerkwartier maakt onderdeel uit van de tentoonstelling. Tevens interviewde Jasper Tiemens voor de tentoonstelling boeren van nu, over hun zoektocht naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Over Tom Tieman
Tom Tieman is een bevlogen en diepgravend documentairemaker uit Groningen. Als regisseur en journalist vertelt hij graag kleine verhalen passend bij grote ontwikkelingen. Zijn werkgebied is Noord-Nederland. Het platteland, klimaatverandering, erfgoed en het veranderende landschap vormen centrale thema’s in zijn werk.

Berichten over Oerboeren van het Westerkwartier

Vragen? Neem contact op met Jasper Tiemens

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr