Wordt verwacht: Handboek Zonnecollectieven Regeling Verlaagd Tarief

11 juni 2014

Wordt verwacht: Handboek Zonnecollectieven Regeling Verlaagd Tarief

Dinsdag 10 juni organiseerde het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts in samenwerking met de Provincie een klankbordbijeenkomst voor een aantal lokale energie-initiatieven in Groningen. Deze initiatieven willen graag gebruikmaken van de Regeling Verlaagd Tarief bij het aanleggen van een gezamenlijk zonnedak op bijvoorbeeld een boerderij of dorpshuis. Doel van de bijeenkomst was om, onder andere aan de hand van een tweetal business cases, input te krijgen voor het Handboek Zonnecollectieven Regeling Verlaagd Tarief.

Carlien Hoedemaker-Bos van Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts: “Het is de bedoeling om in het najaar het handboek te kunnen opleveren, zodat de Groningse initiatiefnemers concrete handvatten en praktische informatie hebben als zij aan de slag willen met het gezamenlijk opwekken van zonne-energie op bijvoorbeeld het dak van een boerenbedrijf in hun dorp en daarbij gebruik willen maken van de Regeling Verlaagd Tarief.” Het handboek wordt door adviesbureau Greenspread opgesteld in opdracht van de Provincie Groningen.

Op de bijeenkomst waren deelnemers en adviseurs aanwezig van lokale energie-initiatieven uit Wagenborgen, Adorp, Slochteren, Garnwerd, Wehe den Hoorn, Zijldijk en Het Dok Lewenborg. De besproken cases waren die van collectieve zonnedaken in Garnwerd en in Wehe den Hoorn.

Regeling verlaagd Tarief
Per 1 januari 2014 komen leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking voor een (energie)belastingkorting van 7,5 cent per kWh op hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze productie-installatie wonen. De korting van 7,5 cent per kWh (inclusief BTW gaat het om circa 9 cent) wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie heeft inkomsten dankzij de verkochte stroom.