Werkplaats Voedselbossen te gast in Exloërveen

15 juni 2022

Werkplaats Voedselbossen te gast in Exloërveen

Op de zonnige namiddag van 12 juni kwamen de leden van de Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland bijeen in ‘Het Moeras’ in Exloeërveen. Arthur Buitelaar is initiatiefnemer van het Moeras en leidde de deelnemers met veel verve en enthousiasme rond over zijn prachtige land.

Nieuwkomers
Naast een aantal deelnemers van het eerste uur waren er – dankzij Buitelaar – ook een aantal nieuwkomers. Eén daarvan is Iris van Dorp. Sinds enige tijd heeft zij samen met haar partner Hendrik Nieboer een voedselbos in Ter Wupping bij Onstwedde. Ook Marleen Dijkdrent is vorig jaar gestart met een voedselbos in Eerste Exloërmond. Nog een nieuwkomer is Petra Beekhuizen, die kortgeleden de coördinatie op zich heeft genomen van het voedselbos in het Stadspark in Groningen.

Regeneration
Wat deze nieuwe deelnemers met elkaar delen is een enorme drijfveer om de nieuwe generatie (‘regeneration’ zoals Marleen het verwoordt) dichterbij de natuur en de oorsprong van voedsel te brengen. Petra uit dit heel letterlijk door haar zoon mee te nemen naar de bijeenkomst.

Samenwerken met de natuur
En wat is die oorsprong van het voedsel prachtig te zien op het land van Arthur. De tuin en het bos zijn door hem ingericht volgens de principes van permacultuur; samenwerkend met de wetmatigheden van de natuur. Het Moeras is daardoor zelfredzaam en gezond en er is veel ruimte voor de natuur. Het is dus veel méér van alleen een voedselbos.

Het Moeras
Het geheel is opgedeeld in vijf zones; zone 1 is het huis en de tuin, met fuitbomen en saladegroentes, een potstal voor de geiten, opslag voor hooi en brandhout. In het huis worden alle producten verwerkt die het land produceert door middel van drogen, fermenteren, inkuilen, wecken en invriezen.

Zone 2 is een moestuin met groentebedden en tunnelkassen. Hier lopen ook kippen en hier bevindt zich het daadwerkelijke voedselbos, met daarin onder meer krentenbomen en japanse wijnbes en allerlei eetbare planten, zoals aardpeer en rabarber.

De derde zone voedselbosweide met hooiland en een wadi. De voedselbosweide is ook een voedselbos maar dan met een meer open karakter, zoals een savanne. Hier groeien tamme kastanje en walnoot en allerlei fruitsoorten zoals amandel en abrikoos. , een hakhoutbos met windsingel en een poel met beplanting.

Verder heeft Arthur een zone aangelegd met een hakhoutbos en een windsingel met allerlei inheemse bomen zoals zomereik en berk, van waaruit brandhout wordt gehaald voor de verwarming van het huis.

De laatste zone tenslotte is een poel met beplanting, waaraan niets wordt gedaan met als doel om de natuur te observeren.

De Werkplaats Voedselbossen Noord Nederland
De Werkplaats is in 2018 opgericht om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen voor problemen aan te dragen. Hiermee hopen we een versnelling teweeg te brengen in de opstart en doorontwikkeling van de voedselbossen in Noord-Nederland. 
Lees meer

Meer weten over voedselbossen? Neem contact op met:

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00