Werkplaats Voedselbossen op avondexcursie in Voedselbos te Glimmen

17 september 2020

Werkplaats Voedselbossen op avondexcursie in Voedselbos te Glimmen

Het is 2 september een prachtige nazomerdag en de zon staat nog hoog aan de lucht als we aan het begin van de avond arriveren bij het Voedselbos Glimmen. De enorme lange oprijlaan is indrukwekkend. Aan weerszijde staan nieuw aangeplante boompjes, vaak met de namen erbij.  Verder het terrein op lopend valt het op dat er veel bomen staan. Het voedselbos wordt aangelegd op een voormalige boomkwekerij. Sommige bomen die er staan zijn waarschijnlijk wel honderd jaar oud en werden altijd voor enthout gebruikt voor het vermeerderen van bomen.

Madeleine Duran, een van de initiatiefnemers van het voedselbos, verzorgt de rondleiding over het bijna 3 hectare grote terrein terwijl de zon aan het zakken is. Ze vertelt dat ze al twee jaar lang bomen aan het herplanten en rooien zijn. Hun bomenactie heeft veel publiciteit opgeleverd. Met de aankoop van een boom van de voormalige kwekerij red je de boom van de versnipperaar en draag je bij aan de ontwikkeling van het project Voedselbos te Glimmen. Er zijn nog circa 120 lindes, 25 ginkgo’s en 9 eiken te gaan.

Terwijl we naar de mythische moerenhoek lopen komen we langs reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop. Twee ‘plaag’planten maar Madeleine kijkt daar anders naar. De Japanse duizendknoop is familie van de rabarber en je kunt er heerlijk sap van maken. Ook schijnt in de wortel een stof te zitten die helpt tegen de ziekte van Lyme en kanker. In het vroege voorjaar snijden ze de jonge scheuten af en daardoor blijft hij beheersbaar. Dat doen ze ook zo met de reuzenberenklauw. Er staan maar enkele uitgebloeide bloemen die eigenlijk prachtig zijn en in bloei ware ‘insectenhotels’. Voor de creatieven onder ons: van de steel kun je een instrument maken.

Ook brandnetels zijn volop aanwezig en ook die worden zeer gewaardeerd. Naast dat ze goed zijn voor insecten als vlinders maken ze brandnetelpoeder van de zaden. Het poeder dat ontstekingsremmend en bloedzuiverend werkt, geeft dezelfde boost als zeewier en kan daarmee als vervanger voor zout fungeren, en je strooit het bijvoorbeeld over je muesli met yoghurt. We komen langs de pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum). De bloem met lila meeldraden en het blad ruiken naar pindakaas. Daarna lopen we langs een amandellaan, notenzone met heerlijke noten zoals hazelnoot en pecannoot en de doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica). De naam klinkt wat huiveringwekkend maar van de zaden die donkerbruin zijn kun je namaakkoffie maken.

We wandelen verder langs een rij geknotte lindebomen. Ze worden geknot voor het blad, en daarmee kun je thee maken en salades. We vervolgen onze weg langs een moestuin op permacultuur bedden naar de plek waar een uitzichtheuvel moet komen. Marlies Duran, ook een van de initiatiefnemers en tevens zus van Madeleine, licht het ontwerp van het voedselbos toe. Ze is landschapsontwerper en legt uit dat het ontwerp op de spiraalvorm is gebaseerd. Als je het van boven zou kunnen zien, zie je de lijnen van de spiraalvorm terugkomen. Marlies vertelt dat alles in de Gulden Snede verhouding is ontworpen. Ook het inspiratiecentrum dat volgend jaar circulair wordt gebouwd, zal op deze verhouding worden gebaseerd.

De zon is onder en het wordt al aardig donker. Onder het genot van een kopje thee van lavendel en lindeblad en een plakje cake gemaakt van onder meer over-de-datum-donuts kletsen we bij een brandende houtkachel nog lang verder.

Het Voedselbos te Glimmen aan de Meentweg is te bezoeken op afspraak of als het hek open staat. Verder kun je er een Voedselbos inspiratiecursus volgen of met een groep een rondleiding met proeverij boeken en kun je uiteraard meewerken aan het voedselbos en de mooie natuur op deze unieke plek aan de Drentsche Aa. Wil je hier meer over weten, ga dan naar de website van Voedselbos te Glimmen.

Tags: