Voegenborstel in ruil voor bestrijdingsmiddelen
17 oktober 2016
Voegenborstel in ruil voor bestrijdingsmiddelen
‘Eén dopje Roundup in het water is twintig kilometer verderop te meten’
Aanstaande zaterdag 22 oktober kunnen inwoners van Groningen tussen 12.00 en 15.00 uur bij Tuinland Groningen chemische bestrijdingsmiddelen inleveren. In ruil daarvoor ontvangen ze een voegenborstel. Daarnaast kunnen bezoekers tips krijgen voor hoe een gifvrije en onkruidvrije tuin prima hand in hand kunnen gaan.
Met deze actie vragen de Natuur en Milieufederatie Groningen, Tuinadviesbureau ‘de Korenbloem, tuinen met visie’ en de gemeente Groningen, ondersteund door Tuinland Groningen aandacht voor gifvrij tuinieren om zo te werken aan verbetering van de waterkwaliteit.
Oogstmarkt in Tuinland
Naast de actie voor gifvrij tuinieren is er ook een Oogstmarkt in Tuinland met diverse kraampjes met (lokale) lekkernijen en oude ambachten om te bekijken voor bezoekers aanstaande zaterdag.
Gevaar voor drinkwater
Het Groningse water is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen gebruikt in de tuin vervuilen via het riool ons water. Slecht voor onze drinkwatervoorziening én een bedreiging voor alle waterleven.
Marjolijn Tijdens, Natuur en Milieufederatie Groningen: “Een gedeelte van het Groningse drinkwater komt uit het water van de Drentse Aa. Het drinkwaterbedrijf moet echter heel hard werken om ons drinkwater gifvrij te houden. Inwoners realiseren zich vaak niet de impact van bestrijdingsmiddelen op de natuur: één dopje Roundup in het water in Assen is meetbaar bij de waterzuivering nabij Glimmen, zo’n twintig kilometer verderop en laat een spoor van schade achter op het waterleven. Voor het Groningse water is dat natuurlijk niet anders. Roundup is overal meteen meetbaar en schadelijk.”
Bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat, zoals RoundUp, én middelen voor de bestrijding van mos in het gazon of slakken met onder andere ijzersulfaat leveren de voornaamste problemen op. Niet alleen voor het water, maar ook voor planten en dieren op en in de grond waarop de bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
Operatie Steenbreek
Met deze actie willen de partijen aandacht vragen voor een gifvrije en groene tuin om de waterkwaliteit in Groningen te verbeteren en is een initiatief in het kader van Operatie Steenbreek, een landelijke campagne om bewoners te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen. Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Operatie Steenbreek Groningen en op www.nmfgroningen.nl/tuinieren
De houten voegenborstels zijn beschikbaar zo lang de voorraad strekt.