Teleurstellende uitkomst debat over gaswinning in Tweede Kamer

19 september 2016

Teleurstellende uitkomst debat over gaswinning in Tweede Kamer

Woensdag was het Gasdebat in de Tweede Kamer. Er werd naar uitgekeken, de verwachtingen waren hoog gespannen. Veel partijen trokken op wat voor manier dan ook aan de bel de afgelopen weken. Zou de Tweede Kamer nu werkelijk een vuist maken en opkomen voor de regio? Helaas.

Voorzitter van het Groninger Gasberaad, Jan Wigboldus: “Het was zeer teleurstellend. De democratie scheurt, net als wij hier, aan alle kanten. Iedere keer als we hier kamerleden spreken lijken ze vol begrip en empathie maar als het er dan op aan komt laten ze ons hier toch weer zitten. Ik had sowieso verwacht dat de concessie van vijf jaar van tafel zou gaan. Onbegrijpelijk dat dat niet is gebeurd. De jaarlijkse evaluatie met de Kamer is nauwelijks een pleister op de wond.”

Ten aanzien van de schadeafhandeling is er volgens Wigboldus ook te weinig gebeurd. “Eigenlijk is er marginaal over gesproken. Geen echte oplossingen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wordt naar voren geschoven maar kan als onderdeel van Economische Zaken (EZ) ook geen oplossing zijn. We hebben een club nodig die echt namens de burgers kan opereren. Dat kan de NCG/EZ ook niet.”

Anneke Schäfer, directeur Natuur en Milieufederatie en lid van het Gasberaad reageert zeer sceptisch: “Ik zie weinig beweging bij de minister. Ik denk dat hij blijft bij zijn standpunt over het gaswinningsbesluit en dat al de woorden die gisteren zijn gesproken daar geen effect op hebben. Toch wel teleurstellend. Het positieve wat ik hieraan heb overgehouden is dat de problemen van de Groningers wel steeds beter doordringen in Den Haag.”

Arnoud Hoogsteen, lid van het Gasberaad namens de FNV reageert ook met “teleurstellend”. Hij is van mening dat de democratie onder druk staat. “Met de sterke signalen uit de regio is per saldo weinig gedaan. Als er al toezeggingen zijn gedaan, zijn die nog erg vaag. Niemand weet bijvoorbeeld hoe de jaarlijkse evaluatie van het winningsniveau door de Kamer gaat werken. Formeel is de regio niet betrokken. De overheid wordt steeds ongeloofwaardiger als beschermers van de inwoners. Hopelijk lukt het de regio om meer dan ooit eensgezind te reageren.”

Ook Gasberaadlid Jan Boer, vice-voorzitter Groninger Dorpen is boos. “Ten hemel schreiend! En dan te denken dat we echt hadden verwacht dat de Kamer serieus zou zijn opgeschoven. We worden aan ons lot over gelaten, zo voel ik dat. Voor de bühne wordt wat gedaan. Schoorsteentjes hier en daar en een paar veel te dure buitenkanten van toch al afgeschreven huisjes. We glijden hier echt af en ik weet niet meer wat we kunnen doen. Nog meer praten? Maar wie luistert er dan? Ik ben al 55 jaar lid van de VVD maar de brief waarmee ik het lidmaatschap op ga zeggen ligt klaar. Dat doet wel zeer.”

Opvallend is ook dat de regionale bestuurders (provincie én gemeenten) voor het debat de Kamer hebben laten weten uitstel van de uitbreiding stikstofinstallatie “onverantwoord” te vinden en graag inzicht willen hebben in de signalen die Engie heeft afgegeven. Maar zelfs dat leek nauwelijks een rol te spelen in het debat.