Stuur uw boomverhaal in!

3 juli 2014

Stuur uw boomverhaal in!

Ten huwelijk gevraagd onder een bijzondere boom in het Noorderplantsoen? Vroeger steevast gepicknickt onder die ene boom in het Stadspark? Fotografeert u al jaren de boom tegenover uw slaapkamerraam? Kortom: heeft u een mooi verhaal te vertellen over een boom in de gemeente Groningen? Stuur het dan op naar de Natuur en Milieufederatie Groningen! Voor de campagne Bomen050 zijn we op zoek naar bijzondere boomverhalen van de stad Groningen. Eind 2014 wordt van de meest bijzondere inzendingen een tentoonstelling samengesteld in een expositie.

Bomen vormen de ruggegraat van het stadsgroen. Ze vangen de regen op, bieden voedsel-, schuil- en nestgelegenheid aan vogels, vlinders, vleermuizen en eekhoorns, en geven met hun bladeren en bloesems kleur aan de stad. Bomen zijn van cruciaal belang voor de stedelijke natuur. Daarnaast worden bomen in de regel oud en hebben ze een heel eigen geschiedenis.

Zo is er die boom die met kluit en al werd verhuisd, de boom met de dikste stam, de oudste boom, die standvastige kastanjeboom die zijn best doet overeind te blijven tussen zijn zieke singelgenoten, en de boom die zo belangrijk is voor de bijen. Maar er zijn natuurlijk ook bomen die daarnaast deel uitmaken van de persoonlijke geschiedenis van Stadjers.

Deze en meer verhalen moeten hun plek gaan vinden op de digitale kaart. Op de pagina komen in het najaar van 2014 nog meer wederwaardigheden te staan: bomensoorten in de stad, bomenroutes, bomenexcursies, plukboomgaarden, de bomenstructuurvisie van de gemeente Groningen en nog veel meer. Kortom: alles over bomen in 050!

Bomenverhalen kunnen worden gemaild naar s.schouwstra@nmfgroningen.nl of worden opgestuurd naar de Natuur en Milieufederatie Groningen, Zuiderpark 16, 9724 AG Groningen.

Over Bomen050
Met de campagne wil de Natuur en Milieufederatie Groningen Stadjers bewust maken van de waarde van bomen voor het stadsgroen. Op de kaart zijn ook diverse verhalen te vinden van de groene groepen uit de stad Groningen, bijvoorbeeld over de waarde van bepaalde bomen voor de door hen beschermde of ondersteunde diersoort. Verder worden diverse excursies georganiseerd tijdens evenementen als Noorderzon en de Nacht van de Nacht, in samenwerking met de gemeente Groningen en groene organisaties van de stad Groningen.