Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied: forse stappen achteruit voor natuur én boer
5 september 2024
Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied: forse stappen achteruit voor natuur én boer
De omslag naar landbouw met meer natuur is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Niet alleen vanwege stikstof. Ook voor ons (drink)water en klimaat. In alle 12 provincies is – juist daarom – al twee jaar met maatschappelijk geld gewerkt aan een integrale aanpak in de gebiedsprocessen. Met het besluit van minister Wiersma (BBB) om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te schrappen, lijkt daar nu een harde streep door te worden gezet.
De boer is de dupe
‘Naast onze natuur is ook de boer hiervan de verliezer’, zegt Annie van de Pas over het schrappen van het natuurbeleid. ‘Het is onbegrijpelijk dat langjarig ingezet beleid rigoureus stop wordt gezet zonder zicht op een alternatief. Voor een gezonde natuur en leefomgeving – met toekomstperspectief voor de boer – is consistent beleid nodig.’
Een brug te ver
Het NPLG gaat niet alleen over stikstof, maar ook over het herstellen van de natuur, meer biodiversiteit, schoon drinkwater en ruimte voor nieuwe huizen. Deze zaken zijn belangrijk voor Nederland, en juist vanuit de provincies kunnen we deze problemen oplossen. Het huidige natuurbeleid biedt daar veel mooie kansen voor. We hopen daarom dat het kabinet deze beslissing heroverweegt en snel zorgt voor een goed toekomstplan voor natuur en boeren. Je moet een brug niet afbreken als de nieuwe nog niet gebouwd is. Het stopzetten van het natuurbeleid zal leiden tot een ophoping van problemen en het is nog maar de vraag of nieuw beleid voldoende oplossingen biedt voor de problemen waar we mee te maken hebben.
Groningen
In een reactie op het kabinetsbesluit stelt gedeputeerde Henk Emmens dat hij vertrouwen heeft in de voortzetting van de Groningse plannen en gebiedsontwikkeling, ondanks onduidelijkheid over de gelden. Voor plannen op het gebied van landbouwinnovatie, natuurbeheer en landschapsbeheer blijft mogelijk geld beschikbaar. De afgelopen jaren zijn niet voor niets geweest, aldus Emmens.
Urgentie en langetermijnperspectief
De Natuur en Milieufederatie Groningen onderschrijft die gedachte: de gesprekken tussen onder meer de boeren en de natuurorganisaties werpen al de eerste vruchten af en hebben geleid tot meer begrip. De urgentie dat er wat moet gebeuren, wordt bovendien gevoeld bij alle partijen. Er zijn al mooie initiatieven ontstaan om samen op te trekken. Zowel boeren als natuurorganisaties hebben behoefte aan een langetermijnperspectief.
Door het kabinetsbesluit wordt het moeilijker om de doelen te halen. We hopen daarom dat de provincie het proces goed afrondt en ondanks het wegvallen van het NPLG onverminderd blijft werken aan de toekomst van het landelijk gebied in Groningen.
Samen voor een gezond Nederland
Ondanks de voortdurende onduidelijkheden werken de natuur- en milieufederaties door aan een Nederland vol natuur, met gezonde lucht én boeren met toekomstperspectief. Dat doen we van onderop en samen met vele anderen.
Bekijk hier de reactie die directeur-bestuurder Jan-Willem Lobeek gaf aan RTV Noord.
Tags:
Neem voor meer informatie contact op met
Jan-Willem Lobeek
Directeur-bestuurder; werkdagen: ma, di, wo, do, vr