Startsubsidie helpt Buurkrachtteam Loppersum op weg

23 mei 2017

Startsubsidie helpt Buurkrachtteam Loppersum op weg

2017 Cheque startsubsidie Buurkrachtteam LoppersumBuurkrachtteam Loppersum ontvangt 2.600 euro aan startsubsidie vanuit het programma Lokale Energietransitie van de Nationaal Coördinator Groningen. Met dit geld stimuleren zij de bewoners van Loppersum om collectief energie te besparen. Zij maken hiervoor gebruik van de aanpak van Buurkracht. Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts reikte de cheque uit aan het Buurkrachtteam.

Loppersum ligt in het epicentrum van het aardbevingsgebied. Dat heeft al veel schade toegebracht aan de huizen en de bewoners. Daarom willen Buurkrachtteam Loppersum de inwoners stimuleren en helpen om zo snel mogelijk van het aardgas af te gaan. Het besparen van energie is daarin de eerste stap.

Door middel van een warmtebeeldcamera en het aanbieden van energiescans met korting informeert het team de bewoners over de mogelijkheden. Hierbij wordt goed afgestemd met de NCG gezien de versterkingsopgave die er ligt. Zo kan alles in een keer worden aangepakt.

Het Buurkrachtteam werkt nauw samen met de Lopster Energie Coöperatie (LOPEC), die zich vooral richt op het collectief opwekken van duurzame energie.

Opstartbijdrage lokale energie
Energiecollectieven in de provincie Groningen kunnen een startsubsidie van maximaal 10.000 euro aanvragen voor hun energieproject. Dit kan worden besteed aan bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie, een ledenwervingscampagne of het oprichten van een coöperatie. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen. Heeft u een idee? Het Servicepunt helpt u bij het opstellen en indienen van uw plan. Alle informatie over de opstartbijdrage vindt u hier.

Het Programma Lokale Energietransitie maakt deel uit van Kansrijk Groningen. De coördinatie van Kansrijk Groningen ligt bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Het programma wordt gefinancierd door NAM en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energie Koepel, Grunneger Power en de Provincie Groningen.