Speciale nachttuin geopend in Nationaal Park Lauwersmeer

8 juli 2024

Speciale nachttuin geopend in Nationaal Park Lauwersmeer

Inclusief duisternis exposities en Planetenpad!

Bezoekers luisteren aandachtig naar boswachters Jaap Kloosterhuis en Mariska Bos met naast hen Koosje Lamers van Donkerte van de Wadden; foto León van Dorp

Vrijdag 5 juli 2024 zijn in Nationaal Park Lauwersmeer diverse nieuwe projecten geopend bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Alle projecten laten zien hoe prachtig en belangrijk de nacht is. Er is een enorm planisfeer, nachtdierenhuisje, nachttuin en een nieuwe wandelroute: het Planetenpad. Onder grote belangstelling werden de projecten feestelijk geopend, waarmee bezoekers van het park de schoonheid van de nacht nog beter kunnen ontdekken.

Beleef de donkerte, óók overdag!

Bij het Lauwersnest vind je de grootste planisfeer van Nederland, waarmee bezoekers zelf de sterrenhemel kunnen verkennen. Ook is een oud transformatorhuisje door kunstenaars omgetoverd tot ‘nachtdierenhuisje’. In het huisje sta je ineens in een geïllustreerd nachtdierpanorama. In de nachttuin groeien planten voor nachtvlinders en staan onderkomens voor nachtdieren. Tot slot kunnen bezoekers vanaf de planisfeer starten met een reis door ons zonnestelsel aan de hand van het Planetenpad.

Koosje Lamers van Donkerte van de Wadden (links) en boswachter Jaap Kloosterhuis (rechts) bij een van de planeten van het Planetenpad; foto León van Dorp

Feestelijke opening

Na de officiële openingshandeling waren de nieuwe projecten toegankelijk voor alle bezoekers. Bezoekers konden een reis door de ruimte maken in een planetarium, uilenballen pluizen en lezingen bijwonen over het effect van lichtvervuiling op natuur.

Dark Sky Park en Donkerte van de Wadden

Sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer erkend als officieel Dark Sky Park. Deze status bevestigt de uitzonderlijke kwaliteit van de duisternis in het gebied. Deze duisternis is heel belangrijk voor alles wat er groeit en leeft. Bezoekers zijn dag en nacht welkom in het gebied om het zelf te ervaren. Activiteitencentrum Lauwersnest speelt een centrale rol in het Programma Donkerte van de Wadden, dat zich richt op het behoud en de beleving van de nachtelijke omgeving in de Waddenzee-regio.

Geniet van de duisternis

Nationaal Park Lauwersmeer nodigt iedereen uit om deze nieuwe projecten te komen ontdekken en te genieten van de duisternis. Kijk voor meer informatie: np-lauwersmeer.nl. Voor een overzicht van alle projecten van het programma Donkerte van de Wadden: donkertevandewadden.nl.

Donkerte van de Wadden

Het Waddengebied is een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt. Het programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor het beschermen en beleven van dit donker en wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en de Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door steun van het Waddenfonds, de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, het Cultuurfonds en het Nationaal Programma Groningen. De locatie bij Noordpolderzijl is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Het Hogeland. Zie voor een overzicht van locaties om het donkere Waddengebied te beleven: donkertevandewadden.nl.

Tags:
Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00