Presentatie van de Voedselagenda voor Drenthe en Groningen

17 oktober 2017

Presentatie van de Voedselagenda voor Drenthe en Groningen

Ingrediënten voor een gezond en duurzaam voedselbeleid

Op Wereldvoedseldag (16 oktober) in de Dutch Agrifood Week presenteerden de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen samen met de voedselmakelaars van Jong Leren Eten en met vele initiatieven en ondernemers uit de regio, de ingrediënten voor een gezond en duurzaam voedselbeleid. Dit gebeurde tijdens de Bestuurlijke Kookpot, die plaatsvond in Bitter & Zoet in Veenhuizen. Zo’n 60 deelnemers deden mee aan deze smakelijke bijeenkomst.

De Voedselagenda is ontstaan naar aanleiding van de Meet & Eats, die de Natuur en Milieufederaties het afgelopen jaar hebben georganiseerd. De opbrengst van deze bijeenkomsten hebben we op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan diverse bestuurders van onze provincies, gemeenten, zorginstellingen, onderwijs, etc. Uit de Meet & Eats bleek hoe rijk Groningen en Drenthe zijn aan initiatieven en ondernemers die zich met duurzaam en gezond eten bezig houden, maar ook hoe versnipperd het geheel is en dat er behoefte is aan ondersteuning en verbinding.

De kansrijke voorbeelden hebben we vertaald naar ingrediënten voor een voedselagenda. Deze ingrediënten werden tijdens de Bestuurlijke Kookpot op ludieke wijze ‘gepitcht’ door de initiatieven zelf: WesterZwam, Interzorg, het voedselbos-initiatief Slochteren, de Tuinen van Weldadigheid, de dochter van de Pukkelpompoenen boer, docenten en leerlingen van het Ubbo Emmius uit Winschoten, de Streekboer, het Ekohuis, de Mikkelhorst, en het Terra Meppel. De ‘pleidooien’ van de diverse initiatieven werden in woord en hapje gepresenteerd aan de gedeputeerden H. Staghouwer en H. Jumelet.

Met de ingrediënten uit onze voedselagenda kunnen bestuurders van provincies, gemeenten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties bijdragen aan een gezond en duurzaam voedselbeleid. De voedselagenda gaat uit van deze Schijf van Vijf; Duurzaam, Lokaal, Gezond, Circulair en Sociaal. Deze onderdelen kennen ieder hun eigen netwerken, invalshoeken en programma’s. Binnen de voedselagenda werken we aan kruisbestuiving, nieuwe allianties en creatieve samenwerkingsverbanden met aansprekende en verbindende thema’s.

Bekijk hier het pamflet met de Voedselagenda voor Groningen en Drenthe (pdf).

In de media

Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden (pdf) en op RTV Drenthe ‘Eten uit de buurt om klimaatprobleem op te lossen‘.

Deze voedselagenda is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen, de Voedselmakelaars van Jong Leren Eten van IVN en GGD Groningen en Drenthe. Mede mogelijk gemaakt dankzij de vele voedsel-initiatieven in Groningen en Drenthe.