Online festival Klimaatadaptatieweek versterkt Groningen als internationale kennis- en oplossingenhub voor klimaatadaptatie

26 januari 2021

Online festival Klimaatadaptatieweek versterkt Groningen als internationale kennis- en oplossingenhub voor klimaatadaptatie

GRONINGEN – Tussen dinsdag 19 en maandag 25 januari bezochten meer dan 5.000 bezoekers het online festival Klimaatadaptatieweek Groningen. Centraal stond het veranderende klimaat en de gevolgen daarvan. Online konden bezoekers actief meepraten. Daarnaast werden belangrijke internationale klimaatrapporten gepresenteerd en is de week het startpunt van een meerjarenbeleid rondom klimaatadaptatie, als nieuw centraal speerpunt van Groningen.

De Klimaatadaptatieweek bood een breed programma, voor ieder wat wils. Dit alles vond plaats in een virtueel Groningen waarbij bezoekers het programma konden volgen in een virtueel Forum, de Martinikerk of op de Grote Markt. In Groningen komt klimaatadaptatie de komende jaren hoger op de agenda. Wethouder Glimina Chakor (Groen & Klimaatadaptatie): ‘Klimaatadaptatie is een van de speerpunten van de gemeente Groningen. Tijdens de Klimaatadaptatieweek is er veel kennis gedeeld over klimaatverandering en wat we zelf kunnen doen om de gevolgen ervan aan te pakken. Bovendien hebben we Groningen op de kaart gezet als internationale kennis- en oplossingenhub voor klimaatadaptatie, een positie die we de komende jaren verder willen ontwikkelen.’ Nienke Homan, gedeputeerde Klimaat, vervolgt: ‘We zullen ons allemaal moeten aanpassen aan het snel veranderende klimaat. Groningen kan als praktische kennis- en oplossingenhub voor klimaatadaptatie fungeren. Met onze unieke combinatie van onderwijs en toepassing in de praktijk, kunnen we laten zien wat kan: act and adapt.’

Arjen Robben met jongeren van over de hele wereld (foto Ronnie Zeemering)

De vier belangrijkste inhoudelijke opbrengsten uit de Klimaatadaptatieweek Groningen:
1. De ’Groningen Scientific Declaration’ vanuit de wetenschap – Vijf Nobelprijswinnaars presenteerden in Groningen de ‘Groningen Scientific Declaration’ die is ondertekend door 3.000 wetenschappers uit meer dan 100 landen en regio’s. De wetenschappers roepen wereldleiders onder andere op om meer geld beschikbaar te stellen om landen en gemeenschappen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het bedrag dat landen er wereldwijd voor uittrekken moet vervijf- tot vertienvoudigen tot maximaal 300 miljard dollar. Dat staat in het rapport State and Trends in Adaptation.
2. Globale Actie Agenda door jongeren – Jongeren uit meer dan 115 landen presenteerden vrijdag een oproep tot actie onder regeringsleiders met als titel “Adapt for our Future” aan voormalig secretaris-generaal Ban Ki-moon. Belangrijke internationale uitgangspunten voor jongeren zijn zorgen voor universeel onderwijs wereldwijd, uitbreiding van economische kansen voor jongeren en het versterken van de positie van de meest kwetsbare jongeren.
3. Regionale Actie Agenda door jongeren – Jongeren uit Noord-Nederland presenteerden de Regionale Actie Agenda. Hierin zetten de jongeren – ambassadeurs van Youth for Climate Adaptation – 7 adviezen uiteen aan gemeenten, provincies en waterschappen. Onder andere maken ze zich hard voor meer burgerparticipatie en meer klimaat(adaptatie) in beleid en onderwijs.
4. Manifest voor klimaatadaptief ontwerp – Negen (inter)nationale ontwerpbureaus presenteerden een gezamenlijk manifest met 10 principes voor succesvolle, klimaatbestendige ontwerpoplossingen. Ontwerpers moeten eerder en meer betrokken worden in het proces en meedenken op integrale manier over oplossingen. Het manifest is gesteund door Henk Ovink, Watergezant van Nederland en George Brugmans, bestuurder-directeur van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.

Over Klimaatadaptatie Groningen & CAS 2021
Klimaatadaptatie(week) Groningen is geïnitieerd door het Global Center on Adaptation en het Akkoord van Groningen – bestaande uit de Provincie Groningen, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, Noorderpoort en UMCG – en in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen. De week eindigde met de internationale klimaattop, de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021), op 25 en 26 januari. Tijdens deze klimaattop kwamen wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres bijeen om een brede internationale Adaptation Action Agenda met klimaatoplossingen en -plannen tot 2030 te lanceren. Meer informatie via cas2021.com.

Events van de Klimaatadaptatieweek Groningen terugkijken? Bezoek klimaatadaptatiegroningen.nl.

Bron: persbericht Klimaatadaptatie Groningen, 26 januari 2021

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr