No Waste Diner, sociale koelkasten en groene varkens

16 maart 2017

No Waste Diner, sociale koelkasten en groene varkens

header2

Schuif aan bij de Meet & Eat over voedselverspilling op 23 maart

Op donderdag 23 maart van 16.30 – 20.30 uur organiseren de Natuur en Milieufederaties Groningen en Drenthe een ‘Meet & Eat’ met inspirerende workshops over het tegengaan van voedselverspilling en een voedselquiz. De toegang is gratis en deelnemers worden getrakteerd op een No Waste Diner. Op het programma staan sprekers die op innovatieve wijze overgebleven voedsel gebruiken: zo zet Dave Bakker zich voor het tweede leven van kaas, brengen inwoners van Assen varkens groot met oud brood en groente- en fruitafval en vertelt de kok van het No Waste Diner dat geserveerd wordt, over het koken met kliekjes. Ook kunnen deelnemers tips om voedselverspilling tegen te gaan met elkaar uitwisselen.

Verrassingsmenu van gered voedsel
Het diner dat tijdens de Meet & Eat wordt geserveerd, wordt bereid met eten dat anders in de afvalbak was beland. De dag van tevoren fietsen medewerkers van de Natuur en Milieufederatie met een bakfiets door de stad om zoveel mogelijk in te zamelen. Wat er op het menu staat is dus nog een verrassing. De bezielende leiding over de keuken ligt in de handen van de kok van het Free Café. Wekelijks worden daar heerlijke gratis maaltijden van gered voedsel aan stadjers voorgeschoteld. Deelnemers aan de Meet & Eat kunnen dus met een gerust hart aanschuiven, met het eten komt het wel goed!

Voedselverspilling
Door voedselverspilling gaat veel goed voedsel verloren en het terugdringen hiervan blijkt een uitdaging. De consument voor de meeste verspilling, zij zijn verantwoordelijk voor maar liefst 42% van het totaal verspilde eten. Daarna volgt de producent, met 39%. Ook bij de horeca (14%) en de supermarkt (5%) vindt verspilling plaats.

Akkeliene Postema, Projectleider Voedsel bij de Natuur en Milieufederatie Groningen: “Naast dat weggooien van voedsel gewoon hartstikke zonde is, draagt het telen, vervoeren, koelen en eventueel bewerken en verpakken van voedsel voor 20 tot 30 procent bij aan CO2-uitstoot van ons land. De energie die hiervoor gebruikt wordt is voornamelijk afkomstig uit fossiele brandstoffen! Om klimaatverandering tegen te gaan is het dus óók erg belangrijk om uitstoot van de voedselsector te verminderen en verspilling te vermijden.”

Praktische informatie
Deelname is gratis, maar opgave verplicht. Ga hiervoor naar www.nmfgroningen.nl/meet&eat.
De Meet & Eat vindt plaats in ontmoetingscentrum EdanZ aan de Van Oldenbarneveltlaan 6 te Groningen van 17.00 – 20.30 uur, ontvangst vanaf 16.30 uur, inclusief koffie, thee en het No Waste Diner.

Over de Meet & Eats
Met de Meet & Eats inventariseren de Natuur en Milieufederaties mogelijkheden om voedselverspilling verder tegen te gaan. Zo vond op 6 maart een Meet & Eat plaats over voedselverspilling in de horeca en kwamen 20 koks en horecaondernemers samen in ‘t Feithuis in Groningen. David Kloosterboer vertelde daar over zijn ResQ app die in de Randstad al wordt gebruikt: met deze app kunnen horecagelegenheden overgebleven eten door middel van een app alsnog verkopen. Ook werden tips gedeeld om verspilling tegen te gaan, zoals aanbod gestuurd werken, het aanbied van een dagschotel en het voeren van een kleine kaart.

De Meet & Eats worden mede mogelijk gemaakt door de Provincies Drenthe en Groningen, Duurzaam Door en de Nationale Postcode Loterij.

footer_aangepast