Nacht van de Nacht: Donkere activiteiten en slimme verlichting in Groningen
27 oktober 2016
Nacht van de Nacht: Donkere activiteiten en slimme verlichting in Groningen
Aankomende zaterdag 29 oktober vindt de landelijke duisterniscampagne De Nacht van de Nacht weer plaats. Met deze speciale nacht, die georganiseerd wordt op de dag dat de klok een uurtje terug gaat, vragen de Natuur en Milieufederaties aandacht voor het belang van het donker. Nederland is namelijk één van de meest verlichte landen in Europa, en dat komt niet ten goede van de gezondheid van mens, dier en natuur. In heel Nederland zijn duisternisactiviteiten georganiseerd: in Groningen alleen al 23. Daarnaast doen ook veel bedrijven, overheden en instanties de lichten uit zodat Nederland weer even een stukje donkerder is op 29 oktober.
Activiteiten in Groningen
In Groningen kunnen geïnteresseerden op verschillende plekken nachtwandelingen maken onder leiding van gidsen, bijvoorbeeld in het Metbroekbos bij Smeerling, langs de Westerwoldse A in Wedderveer of bij de Ennemaborgh in Midwolda. Daarnaast is het ook mogelijk om het donker het klooster van Ter Apel te ontdekken, of een overtocht te maken met een boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Wie écht goed de sterren wil kunnen zien kan langs bij de sterrenwacht in Ulrum of bij de Blaauw Sterrenwacht op de Zernikecampus. Kortom: genoeg manieren en plekken om de Nacht van de Nacht maximaal te beleven.
Meer duisternis en slim verlichten
Om de nacht goed donker te maken, hebben de Natuur en Milieufederaties bedrijven en gemeenten opgeroepen om het licht uit te doen. Een aantal bedrijven in de provincie heeft hier gelukkig al gehoor aan gegeven. Andere bedrijven hebben al gezocht naar een oplossing voor langere termijn. Volgens ambassadeur van de Nacht van de Nacht André Kuipers kan de oplossing voor (licht)vervuiling gevonden worden in wetenschap en nieuwe technieken.
Een goed voorbeeld hiervan is in Groningen te vinden bij de Nuon Magnum-centrale in de Eemshaven, waar men groene verlichting heeft geplaatst. Douwe Boomsma, manager van de centrale, zegt hierover: “De centrale van Nuon in de Eemshaven heeft groene verlichting om de omliggende natuur zo min mogelijk te verstoren. De offshore-industrie heeft hier altijd goede ervaringen mee gehad, en dat voorbeeld besloten wij zo’n acht jaar geleden te volgen. Inmiddels komen we op een punt waar we moeten nadenken over vervanging. Onze collega’s van de Nuon-centrales in Velsen hebben een grote stap gezet in verduurzaming door hun verlichting te vervangen door LED. Daarmee besparen ze al zo’n 600 megawatt-uur per jaar. Wij zullen ons ook over de mogelijkheden van LED-verlichting buigen. Overigens is het al wel zo dat waar niet gewerkt wordt, de lampen bij Nuon standaard uit gaan – de duurzaamste energie blijft natuurlijk de energie die je niet verbruikt!”