Minimoestuintjes en advies tijdens Groninger Tuinfestijn

6 mei 2014

Minimoestuintjes en advies tijdens Groninger Tuinfestijn

FOTO - Tuinfestijn De Natuur en Milieufederatie Groningen kijkt terug op een geslaagd Groninger Tuinfestijn, dat op zaterdag 3 mei werd georganiseerd in samenwerking met Tuinland, Welkoop en Praxis Damsterdiep. Het was prima tuinweer, dus werden de tuincentra goed bezocht. Veel Stadjers gingen er met de handige folder voor een onderhoudsarme tuin vandoor en ruim honderd kinderen maakten op speelse wijze kennis met moestuinieren door een minimoestuin te maken.

Al eerder werd een tuinmakeover gedaan bij een tegeltuin in de Van Starkenborghwijk in Groningen. Hierover verscheen dit artikel in het Dagblad van het Noorden. De foto’s die gemaakt werden tijdens de makeover dienden weer als voorbeeld voor de folder en als illustratiemateriaal tijdens het Tuinfestijn. Ook de bijvriendelijke plantenkalender, die in 2012 werd ontwikkeld, vond nog steeds gretig aftrek. Daarnaast werd in de tuincentra de lezing ‘Laat de plant het werk doen’ van Romke van de Kaa opnieuw onder de aandacht gebracht. Deze lezing organiseert de NMG op 27 mei. Enkele tientallen belangstellenden meldden zich aan. Nog niet aangemeld? Klik hier voor meer informatie en een link naar het aanmeldingsformulier.

Tegeltuin
De Natuur en Milieufederatie organiseerde het Tuinfestijn, omdat Stadjers steeds vaker besluiten hun tuin volledig te betegelen om zo geen onderhoud te hebben. Maar een groene tuin hoeft helemaal niet veel werk te zijn! Tijdens het Tuinfestijn werd dit op allerlei manieren gecommuniceerd.
Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren en zorgt voor een beter klimaat in de stad. In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ‘s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te lichten en te laten plaatsmaken voor planten!

Logo - gemeente-groningen

Het Groninger Tuinfestijn wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen. Al jaren werken NMG en de gemeente Groningen samen om het belang van groen voor mens en dier in de stad Groningen onder de aandacht te brengen.