Met je buurt of dorp Het Lokale Net op

18 januari 2024

Met je buurt of dorp Het Lokale Net op

Groninger Energiekoepel, Grunneger Power en Natuur en Milieufederatie Groningen lanceren platform voor duurzame initiatieven

 

In 2023 werkten de Groninger Energiekoepel, Grunneger Power en de Natuur en Milieufederatie Groningen aan een methode om inwoners te helpen meer regie te krijgen in de overgang naar duurzame warmte in hun eigen huis, wijk en dorp: de Coöperatieve Aanpak. Hiermee kunnen bewoners tot een dorps- of wijkenergieplan komen (WEP). Inmiddels maakten meerdere duurzame initiatieven in de provincie Groningen zo’n WEP. Groningers die ook aan de slag willen met duurzame warmte in hun buurt of dorp kunnen vanaf nu terecht op Het Lokale Net. Een platform met de opgedane ervaringen en kennis, maar ook met handige stappenplannen en cursussen ontwikkeld voor de Coöperatieve Aanpak.

De Coöperatieve aanpak is een methode om samen met wijk- en dorpsbewoners tot een sterk wijk- of dorpsenergieplan te komen voor de overgang naar een aardgasvrije buurt of dorp. Met de Coöperatieve Aanpak zorgen de organisaties dat wensen van bewoners in Groningen en gemeenten in de provincie samenkomen: een plan voor en door bewoners.
Zo staan bewoners zoveel mogelijk zelf aan het roer van de overgang naar duurzame warmte. De hele buurt is dan minder afhankelijk van de overheid en grote energiebedrijven.

Het Lokale Net
Vijf dorpen en één buurt in de provincie hebben nu al hun eigen dorps- of wijkenergieplan. Nieuwe deelnemers kunnen profiteren van de opgedane kennis, ervaringen en het netwerk van voorgangers en betrokken professionals op het platform Het Lokale Net. Ook zijn er cursussen en stappenplannen te vinden.

Meer informatie is te vinden op aanpakkendoejezo.nl

Dit project is mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen en is onderdeel van het Programma Energie Participatie (PEP)

Tags:

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Merijn de Jong

Profiel Merijn de Jong

Merijn de Jong

Projectmedewerker energietransitie en duurzaamheid; werkdagen: ma t/m vr