Meet & Eat II: Hoe verkopen we soja in Noord-Nederland?

27 oktober 2016

Meet & Eat II: Hoe verkopen we soja in Noord-Nederland?

Hoe verkopen we soja in Noord-Nederland? (en andere eiwitgewassen)

Tijdens de tweede Meet & Eat staan de productie en consumptie van plantaardige eiwitten centraal. Een belangrijk doel dat het kabinet gesteld heeft, is om de eiwitketen te verduurzamen en ons land minder afhankelijk te maken van de import van eiwitgewassen. Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Zijn de noordelijke provincies de aangewezen regio om te voorzien in deze teelt van eiwitgewassen? En kunnen we daarin een centrale rol vervullen in de Nederlandse keten?

Welke kansen liggen voor, maar ook wat houdt ons tegen?

Er gebeurt veel met eiwitgewassen in Nederland. Recent is in Noord-Nederland een Green Deal gesloten met de ambitie om het Nederlands soja-areaal in enkele jaren te verhogen naar 10.000 hectare. Een stevige doelstelling: vorig jaar werd de peulvrucht op 190 hectare verbouwd, dit jaar is slechts 140 hectare ingezaaid. Ook de omzet in peulvruchten (als conserven of vleesvervangers), noten en plantaardige alternatieven voor zuivel is geëxplodeerd. Supermarktketens en producenten hebben hun krachten gebundeld onder de noemer ‘de Green Proteïn Alliance’. Kansen genoeg, maar de ervaring leert ook dat dit niet van zelf gaat.

De crux lijkt niet te zitten in de bereidheid van ondernemers, maar in het vinden van een gezond businessmodel dat ook op langere termijn rendeert. Onafhankelijk van subsidies of ondersteuning uit Brussel. Anders gezegd: hoe verkopen we soja en andere eiwitgewassen? Aan telers, verwerkers, maar vooral aan de consument. Op deze vraag gaan we in tijdens de Meet & Eat op 1 december. De sleutel ligt, volgens boegbeeld van de eiwittransitie Jeroen Willemsen, in een consument-gedreven ketenaanpak, in plaats van een productie-gedreven benadering. Jeroen gaat hierover in gesprek met akkerbouwer Henk Koekoek uit de Punt. Hij is een ervaren teler van soja. Hij erkent dat het allemaal zo makkelijk niet is en toch roept hij collega’s op hem te vergezellen.

De Meet & Eats zijn een serie bijeenkomsten, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen en mede mogelijk gemaakt door de provincies Drenthe en Groningen, Duurzaam Door en de Nationale Postcode Loterij. Voor deze tweede Meet & Eat werken we samen met Jeroen Willemsen van Food for Impact.

Deelname
Wilt u deelnemen aan de Meet & Eat op 1 december? U kunt uw interesse kenbaar maken via het aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u terecht bij Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (j.boekel@nmfdrenthe.nl). Kijk ook op www.nmfdrenthe.nl.

Ga naar het aanmeldformulier voor de tweede Meet & Eat


Praktisch

Datum Donderdag 1 december van 17.00 – 21.00 uur (ontvangst vanaf 16.30 uur), inclusief maaltijd en drankjes.
Locatie Warenhuis Vanderveen, Kunstplaza Schurer (hoogste etage), ingang Koopmansplein 16 in Assen.