Een gids vol tips en trucs om de natuur te helpen
De handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken kwam tot stand binnen het gelijknamige project. Daarin gingen drie verschillende energiecoöperaties actief aan de slag om de natuur te stimuleren op hun zonneparken. Dat zijn de parken SunBrouck van Duurzaam Menterwolde, Zonneweide Glimmen en Vierverlaten van Grunneger Power. De afgelopen drie jaar hielden ecologen de biodiversiteit in deze parken nauwkeurig in de gaten. Ook is er een leergemeenschap van experts en leden van lokale, duurzame energiecoöperaties binnen het project. Zij komen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Al deze kennis en ervaringen samen zijn nu gebundeld in de gratis beschikbare handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken.
Download hier de verkorte handreiking
Volg voor de volledige versie deze link.
Een stimulans voor de natuur
De afgelopen jaren gingen er al verschillende energiecoöperaties enthousiast aan de gang met het vergroten van de biodiversiteit op hun zonnepark, of met de natuur de ruimte geven in hun ontwerp voor een nieuw zonnepark. ‘Op deze manier gaat de ruimte niet verloren en wordt een zonnepark een paradijs voor planten en dieren. Dat is ook heel belangrijk voor onze eigen leefomgeving. ‘Die wordt daardoor groener, duurzamer en dus gezonder,’ aldus ecoloog van de gemeente Groningen Marieke Wiersma.
De (verkorte) handreiking Biodiversiteit op coöperatieve zonneparken is gratis te downloaden op de websites van Natuur en Milieufederatie Groningen, Grunneger Power en Programma Energie Participatie (PEP). Het project is mede mogelijk gemaakt door het PEP. Dit is het Groningse programma voor de lokale energietransitie.
Tags: