Gezamenlijke inkoopactie – van idee naar actie met je buurt

23 februari 2024

Gezamenlijke inkoopactie – van idee naar actie met je buurt

Wil je met buurtgenoten aan de slag met energiebesparing? En wil je opzoek naar een voordelig en betrouwbaar aanbod van energiemaatregelen? Wij helpen je graag en kosteloos op weg! Veel woningeigenaren denken na over het energiezuiniger maken van hun huis. Of dat nu is vanwege hoge energieprijzen, het milieu, comfort of gepland onderhoud. Het is alleen best lastig om te beginnen en om een goed aanbod te vinden uit alle mogelijkheden. Daarom is het fijn om dit samen met buurtgenoten te doen!

Wat is een inkoopactie?

Bij een inkoopactie koop je tegelijk met je buurt energiemaatregelen bij een leverancier. Denk aan groene daken, (natuurlijke) vloerisolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Hierdoor krijg je vaak een beter aanbod dan wanneer iedereen dit voor zichzelf koopt. Door dit met enkele buurtgenoten te organiseren voor de hele buurt, help je ook woningeigenaren die hier zelf geen tijd voor hebben. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk buurtgenoten bekend zijn met jouw inkoopactie kun je deur-tot-deur acties, buurtborrels en warmtescan safari’s organiseren.

Een lagere energierekening voor jou én jouw buur!

Wat bieden we?
• Een professionele begeleider die adviseert en ondersteunt bij jouw aanpak, communicatie, activiteiten en het ontwikkelen en uitbouwen van jouw initiatief;
• Budget voor bijvoorbeeld warmtescans of een buurtborrel om je initiatief een kickstart te geven;
• Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers die actief zijn voor hun buurt en hun ervaringen graag met je delen;
• Heel veel lol en contacten in je buurt!

Meld je hier aan!

Participatiecoalitie

Het organiseren en begeleiden van gezamenlijke inkoopacties doen de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met Klimaatstichting HIER, Energie Samen, LSA Bewoners en Stichting Buurkracht. Samen vormen deze vijf maatschappelijke organisaties de Participatiecoalitie en zetten zij zich in voor een door bewoners gedragen energietransitie. Eentje waarbij bewoners nauw betrokken zijn en natuur hoog op de agenda staat. Wij geloven dat dát de weg is naar een duurzame energievoorziening.

Veel gestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking voor gratis begeleiding?
Je komt in aanmerking wanneer je je met minimaal 2 buurtgenoten aanmeldt. Ook bestaande bewonersinitiatieven en energiecoöperaties zijn welkom om mee te doen. Ben je alleen? Laat het ons weten, dan kijken wij of wij jou kunnen helpen aan mede enthousiastelingen.
Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten dat je gedreven bent om aan de slag te gaan voor jouw buurt en daarvoor andere buurtgenoten wil enthousiasmeren. Je bent bereid om je in te zetten om een concreet resultaat te behalen, bijvoorbeeld 36 huizen die energiebesparende maatregelen hebben genomen.
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een bevestiging per mail. Vervolgens neemt een van onze projectleiders binnen vijf werkdagen contact met je op.
Zijn hier kosten aan verbonden?
Nee, de begeleiding is geheel kosteloos. Daarnaast krijg je van ons budget voor bijvoorbeeld warmtescans, blowerdoortest of een buurtborrel.

Neem voor vragen gerust contact op met

Profiel Merijn de Jong

Merijn de Jong

Projectleider Energietransitie & Circulaire Samenleving