Geslaagde fietstocht Eetbare Stad Groningen
8 juni 2015
Geslaagde fietstocht Eetbare Stad Groningen
Op 6 juni was het de Nationale Dag van de Stadslandbouw. In heel Nederland openden stadse boeren, buurtmoestuinen en –boomgaarden hun deuren. In Groningen organiseerde de Natuur en Milieufederatie een fietstocht langs vijf verschillende soorten moestuinen met een picknick in het Noorderplantsoen.
Ook wethouder burgerparticipatie Mattias Gijsbertsen fietste mee. Om zijn betrokkenheid en die van de gemeente Groningen te tonen bij al die initiatieven die de stad zoveel groener, gezonder en leefbaarder maken deelde hij besse nstruiken uit aan de deelnemers van de buurtmoestuinen.
Van studenteninitiatief tot verscholen hofjes
De tocht startte in Zernike, waar een van de initiatiefnemers van Frankville vertelde over dit initiatief en de idealen waar het onderdeel van uitmaakt. Frankville is zeker meer dan een moestuin!
De volgende stop was aan de Venuslaan. Een pas gestart initiatief waar een moestuin met aspiraties om ook voedsel voor de buurt te verzorgen is gestart.
Daarna stond de Grote Beerstraat op het programma. De buurtmoestuin draait nu een jaar of drie, en bestaat uit diverse veldjes in de open grond. Iedere buurtbewoner verbouwt er zijn eigen stukje grond.
Daarna werd kort gepicknickt in het Noorderplantsoen. Na de picknick was moestuin HortusHof in de Violenhof aan de buurt. Een bijzonder stukje braakliggend terrein verscholen in de binnenstad en omgetoverd tot prachtige buurtmoestuin!
Met Vrouw Wichers Zegen
Tot slot van de binnenstad naar de H.L. Wichersstraat, waar buurtmoestuin Met Vrouw Wichers’ Zegen ligt. Op een stukje grond dat ver niet al te lange tijd plaats maakt voor de zuidelijke ringweg ligt nu nog een bijzondere moestuin. De buurtbewoners werken in alles samen: kweken, zaaien, onderhouden en oogsten en met gebruik van een heuse zelfgemaakte almanak. Daarna werd afgesloten met een borreltje.