Feeërieke Vleugelnoot mooiste herfstboom van de Stad

21 november 2014

Feeërieke Vleugelnoot mooiste herfstboom van de Stad

Wolter Slik heeft de fotowedstrijd Herfst in Stad gewonnen die de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen uitschreef voor de campagne Bomen050. Wolter legde de vleugelnoot aan de Henri Dunantlaan wel heel bijzonder en beeldvullend vast, en mag zich de gelukkige winnaar noemen van een duurzame vogelnestkast. Met ruim 150 inzendingen kan de fotowedstrijd een succes genoemd worden. Alle foto’s worden van 2 t/m 12 december geëxposeerd in het gemeentegebouw aan het Zuiderdiep.

Zowel uit de foto’s als uit de begeleidende teksten bleek dat Groningers de bomen in hun stad erg waarderen. Een greep uit de onderschriften:

‘Het leuke van deze opdracht vond ik dat je met een frisse blik kijkt naar prachtige bomen waar je dagelijks langs loopt!’ – Margo Jongsma

‘Het contrast tussen de grijze herfstlucht en de fragiel rode blaadjes in tweeën gedeeld door een mosgrauwe muur. De laatste zonnestralen lichten de onderkant van de boom prachtig uit.’ – Inge van Niel

‘Stralend gaan op 1 november 2014 de bomen de herfst in, de populier al nagenoeg kaal, de lindes met lichtgevend geel blad, afgetekend tegen het olijfgroen van de nog volop in het blad zittende oprijzende wilg.’ – Ben Gerdes

De fotowedstrijd werd georganiseerd om stadjers te betrekken bij het stadsgroen: bomen vormen daarvan immers de ruggegraat. Ze vangen regen op, bieden voedsel-, schuil- en nestgelegenheid aan vogels, vlinders, vleermuizen en eekhoorns, en geven met hun bladeren en bloesems kleur aan de stad. Bomen zijn cruciaal voor de stedelijke natuur.

Toch bleek het appels met peren vergelijken, want het ene herfstgezicht is het andere niet. Lees daarom het volledige juryrapport.

Alle foto’s van de bomen, en de achterliggende verhalen, zijn van 2 t/m 12 december te bewonderen in de expositiehal van de gemeente Groningen aan het Zuiderdiep. Ook Dagblad van het Noorden schreef er een artikel over.