Duurzame vis van eigen zee
28 juni 2017
Duurzame vis van eigen zee
Locatiebezoek ’t Ailand op 14 juni 2017
Op een zonnige woensdagmiddag organiseerden we een locatiebezoek aan ’t Ailand in Lauwersoog. We begonnen de middag met een voorstelrondje.
Ko Henneman was aanwezig vanuit zijn verschillende rollen als o.a. voorzitter van het bestuur van Noorden Duurzaam, zijn betrokkenheid bij de landelijke alliantie voedselonderwijs en zijn bestuursfunctie bij de Creative Council en Midden-Groningse Uitdaging.
Marieke Pieters is niet alleen bedrijfsleider van ’t Ailand maar zet zich ook vrijwillig in als voorzitter van Slow Food Noord Nederland. Slow Food heeft als slogan; good, clean and fair. De organisatie wil van voedsel grond tot mond stimuleren.
Wolter Moorman is IVN natuurgids en vind het erg belangrijk dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt. Hij is actief in Drenthe en daar worden overal kinderen begeleid.
Herman Hoogenberg is klant van de Streekboer, hij vindt het mooi dat hij elke week zijn eten bij het afhaalpunt in Groningen kan ophalen en nu voedsel uit de regio kan eten.
Jelwin Kuipers is boer en verkoopt samen met zijn vrouw Ymkje hun vlees via schotsehooglanders.nl. Zijn bedrijf is gevestigd in Opende, en de koeien zijn 100% gras gevoerd. Mensen kunnen hun vlees ophalen en ze versturen het vlees ook door Nederland. Er wordt ook kip en varkensvlees verkocht, dit vlees komt van andere bedrijven die op een duurzame manier werken. Op dit moment wordt er geëxperimenteerd met zogenaamde flexiburgers, waarbij de helft uit plantaardige eiwitten en de andere helft uit vlees bestaat, de burgers worden op een natuurlijke manier samengesteld. De Meet en Eat over eiwittransitie van vorig jaar heeft hier misschien wel een beetje aan bijgedragen. Verder verkoopt het bedrijf ook graanvrije kaas, dit trekt dan bijvoorbeeld ook weer mensen aan die te maken hebben met bepaalde allergieën. Zij kunnen dan wel tegen de graanvrije kaas.
Gerben Riezebos is aanwezig vanuit zijn interesse in voedsel en biologische dynamische landbouw, daarnaast heeft hij YFM (nu SFYN) geholpen met de organisatie van evenementen. Verder heeft hij zelf de nodige ervaring met het aanpassen van zijn eigen voedselconsumptie, bijvoorbeeld minder suiker en geenfrisdrank. Dit had positieve effecten op zijn gezondheid.
Jan-Erik Stuit is eigenaar van biologische winkel het Eko huis in Eelde. Hij is altijd op zoek naar hoe hij zich kan blijven onderscheiden en hij vindt het belangrijk om ook het verhaal en de mensen achter de producten te kennen. Door de streekboer is hij in aanraking gekomen met de vis van ’t Ailand, en hij wil verkennen of hij iets kan doen met vis.
Het verhaal van ‘t Ailand
Dan komt Barbara Rodenburg van ’t Ailand aan het woord, zij is visser, maar heeft ook de nodige ervaring op het gebied van agrarisch natuurbeheer. De visserij in Nederland is heel onzichtbaar en daarom is het ook zo kwetsbaar. Barbara en Jan hebben als eerste een Waddengoud certificaat ontvangen, zij waren de eerste gecertificeerde vissers. Er werd echter ook negatief gereageerd op het duurzaamheidskeurmerk, want betekent zo’n keurmerk dat de rest van de vissers niet duurzaam zijn?
De handel wilde hun vis niet meer kopen. Toen gingen ze hun eigen vis vermarkten, zo gingen ze naar biologische markten in Amsterdam en Utrecht, die keuze is bewust gemaakt, omdat de mensen die daar zijn ook invloed hebben. Ze willen het verhaal achter de vis vertellen. Er is maar weinig informatie te vinden over de visserij, maar nu is er het restaurant of proeflokaal om dat gat te vullen.
Je moet als visser meebewegen, de zeebaars morgen we niet meer meenemen, aanlanden. Daarom nemen ze nu ook oesters, krabbetjes en zeewier mee. Dat is niet makkelijk omdat je ook een erkend schelpdier verzendcentrum moet hebben, dat is noodzakelijk voor twee kleppige schelpdieren. De oesters worden geveild. Zo kom je stapje bij stapje terecht op plekken waarvan je het tevoren nooit had bedacht. Nederland had een hele rijke oestercultuur, maar dat is verloren gegaan.
Tijdens dit verhaal van Barbara komt er lekkers op tafel, een heerlijke haringsalade en een quiche gemaakt van gerookte vis, dit illustreert gelijk het tegengaan van verspilling. Als je de vis niet verkoopt, dan rook je het, als je de gerookte vis niet hebt verkocht kun je er opnieuw iets lekkers van maken.
Vogelcam
Dat Jan en Barbara erg begaan zijn met de vogelstand, illustreert de vogelcam https://www.webcam-lauwersoog.nl/pages/vogelcam.php, Op het dak van ’t Ailand zit namelijk een scholeksterpaar met maar liefst 4 jongen. De oesteractiviteiten op het bedrijf hebben de steenlopers terug gebracht naar Lauwersoog, die helpen de vissers met het verwijderen van de pokken op de oesters.
Vervolgens krijgen we een rondleiding door de kleine keuken van ’t Ailand en mogen we de bakken met krabbetjes en oesters bekijken en kijken we uit over het Wad met Schiermonnikoog op de achtergrond. Daarna lopen we nog even naar de vissersboot, een mooie grote rubberboot. Heel wat anders dan wat sommige bezoekers voor ogen hadden. Er werden naar hartenlust vragen aan Barbara gesteld, en het was een erg leerzame middag.
Nieuwsgierig geworden?
Ga ook eens een kijkje nemen bij ’t Ailand. Kijk voor meer informatie op www.ailand.nl