Duurzame Initiatieven in de provincie Groningen krijgen een gezicht

20 mei 2022

Duurzame Initiatieven in de provincie Groningen krijgen een gezicht

Groninger Energiekoepel, Natuur- en Milieufederatie Groningen, Groninger Dorpen en energiecoöperatie Grunneger Power starten een campagne om duurzame buurtinitiatieven in de provincie een gezicht te geven. Met inspirerende voorbeelden van deze lokale en vaak succesvolle acties willen ze bewoners inspireren om samen hun buurt te vergroenen of te verduurzamen. Door hun netwerk aan te bieden en organisaties aan elkaar te verbinden willen de organisaties de slagkracht van de buurtinitiatieven vergroten en zichtbaar maken.

Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van kleinschalig energie opwekken of het vergroenen van buurten, maar bewoners weten vaak onvoldoende hoe en waarom ze zich zouden aansluiten bij zo’n initiatief. We zien dat er enorm veel energie en enthousiasme zit bij bewoners. Maar het ontbreekt hen soms aan het netwerk, bepaalde praktische vaardigheden of voldoende vrijwilligers om maximaal impact te kunnen maken. Door workshops aan te bieden, elkaar op te zoeken en kennis te delen tijdens regiotours en door inspirerende filmpjes te delen van initiatieven die met vallen en opstaan al hele mooie dingen hebben bereikt, hopen we mensen te helpen hun slagkracht te vergroten. En dat nog meer bewoners zich aansluiten bij een lokaal initiatief. Omdat je samen verder komt en omdat het ontzettend leuk is.

Van kleine acties tot grote vergezichten
Dat het leuk is, kan Ellen Beck van Duurzaam Oosterpark beamen. Zij startte een duurzaam buurtinitiatief omdat ze net als veel bewoners zag dat er veel afval in de wijk lag en begon een zwerfafvalteam. “Waar we eerst werden aangezien voor strafwerkers krijgen we nu koffie aangeboden. En er zijn steeds meer mensen die zich bij ons aansluiten. We krijgen steeds meer voor elkaar in de buurt en dat is geweldig.”

Eric Bakker van Energie Initiatief Kantens merkte dat het niet altijd gemakkelijk gaat, maar dat het met vallen en opstaan altijd lukt. “We liepen met ons zonneproject aan tegen netcongestie en wekten meer op dan het net aankon. Dan kun je denken ‘we stoppen ermee’, maar wij hebben subsidie aangevraagd bij het Waddenfonds en zijn aan de slag gegaan met het experimenteren met verschillende manieren van opslag en we hebben laadpalen in het dorp gezet.”

“De laatste rapporten laten zien dat we nu echt iets moeten doen en dat de oplossingen soms effect hebben op het landschap. Natuurlijk ziet dat er niet altijd mooi uit, maar het is tijdelijk. We vinden vast weer nieuwe oplossingen. Maar nu stilstaan is geen optie”, aldus Roelof Lanting van Duurzaam Menterwolde. Hij sluit af met een boodschap aan alle Groningers: “We kunnen samen meer, u ook, dan we soms denken en er is meer mogelijk dan je vooraf vaak voor mogelijk houdt.“ Ellen, Eric en Roelof werkten mee aan een film waarin ze hun verhaal delen.

Elkaar opzoeken en van elkaar leren
In oktober en december 2021 konden vrijwilligers van duurzame buurtinitiatieven al meedoen aan een gratis workshop ‘video’s maken met je smartphone’, zodat ze op een aansprekende manier aan buurtbewoners kunnen laten zien wat ze doen. De komende periode worden er regiotours georganiseerd in de gemeenten Groningen, Het Hogeland en Midden-Groningen. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en samen met natuur- en milieuorganisaties, de koepel van energie-initiatieven en energiecoöperaties te werken aan nog betere oplossingen voor duurzame buurten en dorpen.

De campagne Lokale Duurzame initiatieven is een project binnen het Programma Energieparticipatie (PEP) van het Nationaal Programma Groningen en wordt uitgevoerd door de programmapartners Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel (GrEK), Grunneger Power en Groninger Dorpen.

Tags:

Vragen? Bel Simone!