Denk mee over de koers van de NMG

Denk je mee over de koers van de NMG?

Kom naar onze themasessies

De NMG bestaat in 2023 50 jaar. Dit jubileum zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan en hierover zullen we binnenkort meer vertellen. Maar naast het jaar van ons gouden jubileum is 2023 ook het jaar waarin wij onze koers voor de komende vier jaar opnieuw uitzetten. En dat kunnen we niet zonder jullie hulp en input.

16 februari 2023

Het zijn roerige tijden. Ontwikkelingen in de maatschappij gaan snel en er komen meer crises bij dan er gaan. Ook zullen de politieke verhoudingen verschuiven. Daarbij zijn we een organisatie met een beperkte slagkracht en moeten we slimme keuzes maken bij het bepalen van onze strategie. Waaraan gaan we wel aandacht besteden? Waaraan niet? Waar en hoe heeft onze inzet de meeste impact?

Daarom willen met onze aangesloten organisaties, ons netwerk en onze samenwerkingspartners in gesprek. Voor ieder thema organiseren we de komende periode een bijeenkomst. Voor ons is jullie input heel belangrijk want we willen zo veel mogelijk gebruikmaken van jullie kennis en inzichten en jullie ook zo goed mogelijk vertegenwoordigen.

Graag zien we leden van jullie organisatie op één of meerdere themasessies. Per sessie wordt ook nog een aparte uitnodiging verstuurd. Deelname is gratis, maar aanmelden noodzakelijk, zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

We zien jullie graag, aanmelden is nu al mogelijk:

Ga meteen naar het aanmeldformulier

Praktische informatie

Hieronder zie je het overzicht van de alle geplande bijeenkomsten. Deze zijn op twee verschillende locaties: Het Poortershoes en Bij Van Houten. Beide zijn goed te bereiken met het OV. De inloop is iedere keer om 19.30 uur, we starten om 20.00 uur en hopen rond 22.00 uur af te sluiten. Uiteraard staan koffie, thee en wat lekkers klaar.

Adressen

Het Poortershoes
Oosterweg 13 Groningen
Bij Van Houten
Oliemuldersweg 47 Groningen

 

Programma themasessies meerjarenstrategie en -koers NMG

 

Datum Themasessie Locatie
Geannuleerd: 2 maart Aardgaswinning/ondergrondse activiteiten Poortershoes
Donderdag 16 maart Klimaatadaptatie Poortershoes
Dinsdag 28 maart: VOL Biodiversiteit & Voedsel Bij Van Houten
Dinsdag 18 april Energietransitie Bij Van Houten
Donderdag 25 mei Ruimtelijke kwaliteit Poortershoes
Donderdag 15 juni Circulariteit Poortershoes

 

Geannuleerd: donderdag 2 maart – Aardgaswinning/ondergrondse activiteiten – Poortershoes 
Op 24 februari presenteert de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen haar bevindingen. Ondertussen is het besluit om de gaskraan dicht te draaien ook al genomen. Komt daarmee de bemoeienis van de NMG met het gasdossier ook ten einde? Ondertussen zijn er nog steeds allerlei mijnbouw- en andere ondergrondse activiteiten gaande of in de planning. Moeten wij als NMG ons daar druk over maken of zijn er belangrijkere dingen?

Donderdag 16 maart – Klimaatadaptatie – Poortershoes

Het klimaat verandert, ook in Groningen. Naast het tegengaan van klimaatverandering is het ook nodig om ons aan te passen aan het toekomstige klimaat. Welke mogelijkheden biedt onze natuur hierbij en welke rol kan de NMG pakken?

VOL: Dinsdag 28 maart – Biodiversiteit & Voedsel – Bij Van Houten (opgeven is niet meer mogelijk)

Het massale verlies van biodiversiteit heeft de Nederlandse consument nog te weinig in beweging gekregen. Hebben we als consument wel invloed? Kan de bestaande voedselketen echt veranderen? Welk voedselsysteem past Groningen goed? Wat kunnen we als consument zelf? Met deze vragen in het achterhoofd nodigen we je van harte uit voor de bijeenkomst over biodiversiteit en voedsel op 28 maart.

Dinsdag 18 april – Energietransitie – Bij Van Houten

De energietransitie begint steeds meer vorm te krijgen. Tegelijkertijd groeit de weerstand tegen zon en wind op land. De laatste tijd wordt de vraag of er nieuwe kerncentrales moeten komen steeds luider. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het draagvlak voor de energietransitie wordt vergroot? Wat is de rol van de NMG hierin? En zou kernenergie deel moeten uitmaken van de energiemix van de toekomst?

Donderdag 25 mei – Omgevingskwaliteit – Poortershoes

Het bereiken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit is de hoofddoelstelling van de Omgevingswet, die zoals het nu lijkt in 2024 in werking treedt. Wat is een goede omgevingskwaliteit eigenlijk? Welke rol hebben natuur en landschap hierbij? Hoe kan de NMG dit thema invullen de komende jaren en het verschil maken?

Donderdag 15 juni – Circulariteit – Poortershoes

We hebben maar één aarde en daarmee is er ook een limiet aan de voorradige grondstoffen. We zullen hiermee dus duurzamer moeten omgaan. Met andere woorden: van eenmalig naar circulair gebruik. Helaas ontbreekt het in de maatschappij nog voor een groot deel aan dit besef. Hoe kan de NMG bijdragen aan het vergroten van dit besef en wat zijn de juiste voorbeelden die we voor het voetlicht moeten brengen?

Vragen? Neem dan contact op met Silla Schouwstra

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00