Debat 21-4 ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’

8 april 2022

Debat 21-4 ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’

Iedereen weet: er is een groot tekort aan woningen. Maar wist je dat de noordelijke provincies een grote rol willen spelen in de vraag naar nieuwe woningen? Niet alleen door woningen te bouwen voor inwoners van deze provincies zelf, maar ook door de vraag naar woningen vanuit de Randstad op te vangen. Als het aan de provincies ligt komen er, in ruil voor de aanleg van de Lelylijn, de Nedersaksenlijn en investeringen in het bestaande spoor, meer dan 200.000 (!) nieuwe woningen bij. Ook gemeenteraden roepen op flink meer woningen te bouwen. Een goede oplossing, denk je misschien. Maar zo simpel is het helaas niet. Niet alleen de woningmarkt, maar juist ook de natuur en het landschap staan onder grote druk.

Hoe zorgen we voor meer woningen, zonder dat dit ten koste gaat van natuur en landschap? Hierover organiseren onze collega’s van de Natuur en Milieufederatie Drenthe op donderdagavond 21 april in Assen het debat ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’.

Meld je hier aan

In de discussie rondom de woningcrisis lijkt weinig ruimte voor reflectie op de noodzaak, oorzaken en achtergronden van het probleem. Voor wie bouwen we eigenlijk? Aan wat voor type woningen is er behoefte? Maar ook: waar is er plek en hoe kunnen we voorkomen dat dit ten koste gaat van de Drentse natuur en het landschap? En hoe combineren we deze opgave met andere opgaven die ruimte vragen, zoals duurzame energieopwekking, wateropslag en voedselproductie?

Hoog tijd voor reflectie!
Vragen waar we bij stil moeten staan, vóórdat we zomaar overal woningen bouwen. De keuzes die we nu maken, bepalen hoe Noord-Nederland er in de toekomst uitziet. Hoog tijd om het gesprek aan te gaan dus! Meld je daarom snel aan voor de bijeenkomst ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’ op donderdagavond 21 april in De Nieuwe Kolk in Assen.

Programma
Te gast zijn Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW Architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers (Provincie Drenthe). Zij gaan met elkaar en met het publiek in gesprek over bovenstaande vragen. Meld je hier aan.

Datum: donderdagavond 21 april 2022
Locatie: De Nieuwe Kolk (Weiersstraat 1, 9401 ET Assen)
Inloop: 19:00 uur
Programma: 19.30 – 21:30 uur


Manifest Bouwen voor Natuur
Zie hier voor het vorig jaar verschenen manifest Bouwen voor Natuur.

Tags:
Profiel Jan-Willem Lobeek

Jan-Willem Lobeek

Directeur-bestuurder; werkdagen: ma, di, wo, do, vr