Cheque van € 2.250.000 voor de Natuur en Milieufederaties

14 februari 2013

Cheque van € 2.250.000 voor de Natuur en Milieufederaties

Ruim negentig goede doelen schitterden op 14 februari 2013 op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij in Amsterdam. In het Concertgebouw maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend dat zij dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro kan schenken aan de goede doelen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen actief op het gebied van mens en natuur. De Natuur en Milieufederaties ontvingen een cheque van € 2.250.000. Eregast Bill Clinton was aanwezig namens zijn Clinton Foundation. Zijn organisatie ontvangt sinds 2005 steun van de Postcode Loterij.

Femke Halsema vroeg Bill Clinton onder andere naar de definitie van leiderschap, de grootste uitdagingen van dit moment, duurzaamheid en de rol van maatschappelijke organisaties voor de samenleving. Bill Clinton sprak de aanwezigen in de zaal toe: “Elke Nederlander die meespeelt met de Postcode Loterij is eigenlijk zelf een goededoelenorganisatie, omdat je als persoon bijdraagt aan het verbeteren van het leven van anderen. Jullie kunnen trots zijn op dit bijzondere loterijsysteem”.

Baanbrekende droomprojecten werkelijkheid
Na het gesprek met Femke Halsema maakte Bill Clinton bekend dat Artsen zonder Grenzen een van de twee organisaties is die een schenking krijgt uit het Postcode Loterij Droomfonds. Het Droomfonds geeft goededoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren.

Artsen zonder Grenzen: Doorbraak voor tbc
Met de donatie van 6.791.000 euro uit het Droomfonds gaat Artsen zonder Grenzen de strijd aan met multiresistente tuberculose (MDR-TB), nieuwe vormen van tbc die niet te behandelen zijn met de standaardmedicijnen. Volgens de meest recente gegevens uit 2010 zijn wereldwijd zo’n 650.000 mensen besmet met deze dodelijke en besmettelijke ziekte. Dit aantal is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. De huidige behandeling tegen MDR-TB kost veel tijd, is pijnlijk voor het lichaam, heeft afschuwelijke bijwerkingen en is erg kostbaar. Artsen zonder Grenzen wil een baanbrekend onderzoeksproces starten om zo snel mogelijk een nieuwe kuur tegen MDR-TB te ontwikkelen die veel effectiever en beter te verdragen is. Zo hoopt Artsen zonder Grenzen een van de hardnekkigste bedreigingen van de mondiale volksgezondheid een halt toe te roepen.

Greenpeace: QuestionMark
Ook Greenpeace kan haar droomproject verwezenlijken. Samen met relevante partners uit bijvoorbeeld de gaming industrie en de uitgeverswereld kan Greenpeace dankzij de schenking van 7.593.028 euro een applicatie (app), genaamd QuestionMark, op de markt brengen die consumenten direct informeert over het verhaal achter de producten die ze kopen. De website en app voor smartphones geeft betrouwbare informatie over milieubelasting, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en gezondheidsaspecten van het product. Zo wordt de groeiende vraag naar eerlijke en duurzame producten van consumenten kracht bij gezet. Op termijn moet de app informatie bevatten over alle producten in de supermarkt. De app is nu al te downloaden en stelt informatie beschikbaar over zo’n 20.000 producten

Nieuwe begunstigden
Vier nieuwe organisaties – WOMEN Inc., Rewilding Europe, PharmAccess en de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation – krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij.
Daarnaast ontvangen veertien bestaande vaste begunstigden een extra donatie voor een bijzonder project. Terre des Hommes ontvangt bijvoorbeeld een bijdrage van 3.070.000 euro voor een nieuw Centrum voor Kinder- en Mensenhandel in Leeuwarden. De organisatie gaat bouwen aan een centrale plaats waar slachtoffers van mensenhandel alles krijgen wat zij nodig hebben: een veilige haven, hulp en ondersteuning bij hun aangifte, rechtszaak en eventuele terugkeer naar land van herkomst.

Eenmalige schenking
Vijf organisaties ontvangen een eenmalige schenking, waaronder Stichting Voedselbanken Nederland, de koepel van 135 voedselbanken die met een bijdrage van 1 miljoen euro de voedselbanken helpt hun faciliteiten te verbeteren en te professionaliseren. Zo kunnen de voedselbanken de nu al ruim 70.000 Nederlandse gezinnen van gratis voedsel blijven voorzien.