Boudel op rieg

6 oktober 2020

Boudel op rieg

Onlangs bracht het Groninger Gasberaad de barometer Boudel op Rieg uit. Het Gasberaad miste de kwartaalrapportages van de vroegere Nationaal Coördinator Groningen en had het idee dat zij niet de enigen waren die langzamerhand het overzicht kwijt dreigden te raken over alle batches, pilots, regelingen en instanties.

Om de boudel op rieg te krijgen riepen ze de hulp in van hun leden (waaronder de Natuur en Milieufederatie Groningen) en de bewoners van het gaswinningsgebied, de echte deskundigen. En ze zochten op sites, in rapporten en plannen en in de verhalen van bewoners naar de echte huidige stand van zaken in het gasdossier. Het bleek nog best moeilijk om die echt helder te krijgen. Maar ze hebben hun best gedaan.

Het resultaat is een boekwerk dat online hier is te lezen. Het is niet af, niet compleet, niet uitputtend en er staan vast nog onduidelijkheden of fouten in. Ze houden zich dus aanbevolen voor aanvullingen en verbeteringen.

De achterkant van de barometer is een verhaal op zich, het verhaal van Ede: ‘Ede wacht (niet meer)’. Een verhaal dat waargebeurd zou kunnen zijn en op heel veel plaatsten op een net andere manier ook waar is gebeurd. Ede staat voor de gedupeerde bewoners.

Tags:
Profiel Jan-Willem Lobeek

Jan-Willem Lobeek

Directeur-bestuurder; werkdagen: ma, di, wo, do, vr