Bijna 100 nieuwe Energieboswachters met frisse energie het land in

Bijna 100 nieuwe Energieboswachters met frisse energie het land in

Deze week krijgt de Nederlandse natuur een extra steuntje in de rug. Vierennegentig nieuwe burgerexperts hebben namelijk met succes de Training Energieboswachter afgerond, en kunnen zichzelf nu Energieboswachter noemen. Zij waken vanaf nu – net als al 220 eerder opgeleide Energieboswachters – over de natuur in Nederland op plekken waar wind- en zonneparken tot stand komen. Hun doel is om de energietransitie op tempo te houden, maar ook de biodiversiteit een boost te geven.

6 juni 2024

Om de klimaatdoelstellingen te halen, is het belangrijk dat we de omslag naar groene energie in volle vaart blijven uitvoeren. Op dit moment komt namelijk bijna de helft van onze energie in Nederland uit hernieuwbare bronnen. Als we in 2050 volledig groene stroom willen opwekken, zijn er nog veel nieuwe groene energieprojecten nodig.

Ondertussen staat ook de Nederlandse natuur onder druk. Het aantal dier- en plantensoorten in Nederland neemt af, terwijl we hier juist méér van nodig hebben. Er liggen dus enorme kansen in het tot stand brengen van energieprojecten waarbij de natuur er niet op achteruitgaat, maar juist de kans krijgt om te groeien. Zo creëren we een duurzamer en tegelijkertijd biodiverser Nederland. Energieboswachters zijn de experts om te helpen dit soort projecten te realiseren.

 

Tags:

Wil je gebruikmaken van de kennis en kunde van een energieboswachter bij jou in de buurt?

kijk dan hier

6 juni 2024

Groene energie en meer natuur gaan hand in hand
Vanuit meerdere Natuur en Milieufederaties worden al vier jaar op rij Energieboswachters opgeleid. Dit zijn vaak betrokken bewoners of leden van lokale vrijwilligersgroepen, die zich graag inzetten voor wind- en zonneparken waarin de natuur haar vrije gang kan gaan. Binnen de training worden kennissessies gehouden en praktijkopdrachten gemaakt. Hiermee zijn de nieuwe Energieboswachters helemaal voorzien van kennis om hun rol uit te dragen.
In deze rol gaan zij bijvoorbeeld om tafel met gemeentes en energiecorporaties, om inhoudelijk advies te geven voor het nieuwe wind- of zonnepark. Deze burgerexperts weten als de besten hoe dit soort parken op zo’n manier kunnen worden opgezet, dat de biodiversiteit in dat gebied wordt versterkt. Zo is het mogelijk om bloemenparken aan te leggen, of de zonnepanelen te combineren met een fijne buitenruimte waarin bijvoorbeeld honden kunnen worden uitgelaten.

Lokale kennis
Daarnaast hebben zij veel lokale kennis en zijn ze een verbindende factor tussen beleid en de buurt, waardoor buurtbewoners gemakkelijk betrokken raken bij de ontwikkeling van energieprojecten in hun buurt. Op dit moment zijn er 314 Energieboswachters actief in Nederland.

Enthousiasme onder de Energieboswachters
Een deelnemer uit Friesland volgde de Training Energieboswachter dit voorjaar en vertelt: “Door de training ‘Energieboswachter’ van de FMF is er een wereld voor mij opengegaan. Eerder had ik nooit gedacht dat de aanleg van zonne- en windparken ook een verbetering van de biodiversiteit zou kunnen betekenen. De kennissessies leerden me bovendien om mijn eigen omgeving met andere ogen te bekijken en inspireerden me om na te denken over plant- en diersoorten daar. Een aanrader voor iedereen die begaan is met zijn of haar eigen leefomgeving en het klimaat!”

De training
De 94 nieuwe Energieboswachters kregen op 4 en 5 juni 2024 hun certificaten uitgereikt in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. In Limburg zullen de deelnemers in juli de training afronden en in de provincies Flevoland en Gelderland start de training in het najaar. Dit jaar zullen dus nog meer Energieboswachters aansluiten bij het bestaande netwerk. Aanmelden voor de najaarstrainingen kan via www.energieboswachter.nl.

 

Tags:

Neem voor meer informatie contact op met

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, wo, do