28 oktober 2023: Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober: Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober: Nacht van de Nacht

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het is de nacht waarin de klok een uur terug wordt gezet en we overgaan van zomer- naar wintertijd. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de negentiende keer georganiseerd. Ook in Groningen gaat het licht uit!

26 september 2023

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien en de Melkweg al helemaal niet meer. Het opgaande licht wordt vooral veroorzaakt door openbare verlichting en reclameverlichting.

Doe jij het licht uit op 28 oktober? Laat het ons weten en zet jezelf op de kaart!

Op pad tijdens de Nacht

Ook in Groningen worden diverse nachtactiviteiten georganiseerd. Zo opent de Blaauw Sterrenwacht in Groningen haar deuren en zijn er wadloop-, vaar- en lichtjestochten.

naar de activiteiten

Organiseer een activiteit

Neem een kijkje op de website of organiseer zelf een activiteit. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Je bent vrij om te organiseren wat je wilt, als het maar wel met de schoonheid van de donkere nacht of met slim en energiezuinig verlichten te maken heeft. Je kan hierbij denken aan een nachtwandeling, een nachtdierenexcursie, diner bij kaarslicht, een nachtfototentoonstelling, maar natuurlijk is er nog veel meer te verzinnen!

meld je activiteit op de website van de Nacht van de Nacht

Oproep aan gemeenten

Tijdens de Nacht van de Nacht roepen we alle gemeenten in Nederland op om alle onnodige verlichting te doven. Tijdens de komende Nacht van de Nacht op 28 oktober, maar ook tijdens alle andere nachten. We vragen gemeenten het initiatief te nemen ook woningbouwcorporaties, verenigingen en bedrijven op te roepen overbodige verlichting uit te doen. Het maakt de beleving van de donkerte nóg beter én draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. Én het leert ons dat we echt met minder licht kunnen leven. Het is beter voor ons slaapritme en beter voor het nachtleven van dieren. Kijk hier voor aanbevelingen voor gemeenten.

 

Tags:

Neem voor meer informatie contact op met Silla:

Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00